30 Eylül 2024 Pazartesi

İzmir'den seslendiler: Zehirli gemiyi durduralım

Zehirli geminin durması için mücadele eden gönüllüler, "Bu ölüm taşıyan gemiyi durdurmak için bütün İzmir halkının sesimizi birlikte yükseltmeye çağırıyoruz. Yaşam hakkımıza da, doğamızı da birlikte savunalım. Zehirli Sao Paulo gemisini hep birlikte durduralım" dedi. 

İzmir'de Hollanda Konsolosluğu önünde bir araya gelen gönüllüler, zehirli Sao Paulo gemisinin durdurulmasını istedi. DİSK/Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı'nın da katıldığı eylemde "Sao Paulo gemisi ölüm saçıyor! Hollanda suçu ortak olma, gemiyi durdur" yazılı pankart açtı; "İşçilerin sağlığı patronlardan karından değerlidir", "Geleceğimizi zehir etmelerine izin verme", "O gemi İzmir'e gelmeyecek", "Ölüm gemisini durduracağız" sloganlarının öne çıktığı  dövizler taşındı. 

SAYGILI: İLK OLARAK GEMİ SÖKÜMÜNÜ YAPAN İŞÇİLERİ ZEHİRLEYECEK
Söz alan Limter-İş Genel Başkanı Saygılı, zehirli geminin Brezilya'dan çıkarak Aliağa'ya ilerlediğini kaydetti. "Fransa kabul etmiyor, Brezilya halkı, emekçileri kabul etmiyor, Hindistan halkı, emekçileri kabul etmiyor. Devletler kabul etmiyor" diyen Saygılı, Türkiye'de toprakların değersiz ve ucuz olduğu için geminin kabul edildiğini vurguladı.

Zehirli geminin ilk olarak sökümün yapan işçileri zehirleyeceğinin altını çizen Saygılı, işçilere şu çağrıyı yaptı: "Gemiyi sökmeyin. Örgütlenin, mücadele edin."

'TEHLİKE TÜM İZMİR HALKI İÇİN GEÇERLİ'
Okunan basın metninde ise gemilerin sökümünden patronların payına rant ve kar, halkın ve işçilerin payına ise sadece kanser ve ölüm düştüğü kaydedildi. Açıklamada, "Gemi söküm tesisinin yarattığı kirlilikten sadece çalışan işçiler değil, bütün İzmir halkı etkileniyor. İzmir'in havasının en kirli olduğu Aliağa'da kronik akciğer hastalıklarının oranı gün geçtikçe yükseliyor. Geminin sökülmesiyle aynı tehlike bütün İzmir halkı için geçerli olacak" dedi. 

'ZEHİRLİ GEMİYİ BİRLİKTE DURDURALIM'
Geminin gelmesine izin verenlerin insanların canıyla oynadığını ve doğayı talan ettiğinin altı çizilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Geminin sökülmesi, tüm halkın sağlıklı yaşam hakkını gasp etmektir! Barındırdığı kimyasal maddelerin toprağa, insanlara ve diğer canlılara bulaşması demektir. Dünyayı sermayedarların çöplüğüne dönüştürenler, yaşanacak her türlü facianın sorumlusudur. Şimdi buradan Hollanda'ya sesleniyoruz: sizin römorklarınızla çekilen, Brezilya Mahkemesi'nin tedbir kararından kaçırılarak şehrimize getirilen zehir yüklü gemiyi durdurun. Bu suça ortak olmayın! Bizler, 'Sao Paulo gemisi Aliağa'da veya dünyanın herhangi bir yerinde sökülmesin' diyoruz. Bizler 'Yaşamak istiyoruz, kanser olmak istemiyoruz, havamızın suyumuzun kirlenmesini istemiyoruz! Çocuklarımızın sağlıklı yaşam hakkı için bu gemiyi istemiyoruz' diyerek yola çıktık. Şimdi bunun için hep birlikte sesimizi yükseltme zamanı. Bu ölüm taşıyan gemiyi durdurmak için bütün İzmir halkının sesimizi birlikte yükseltmeye çağırıyoruz. Yaşam hakkımıza da, doğamızı da birlikte savunalım. Zehirli Sao Paulo gemisini hep birlikte durduralım!"