29 Eylül 2024 Pazar

Kadıköy Rıhtım Karakolu polislerinden, tacize uğrayan kadın ve LGBTİ+'lara işkence

Kadıköy'de 12 Ekim gecesi bir grup tacizci kadın ve LGBTİ+'ları taciz etti, polis ise tacizcilerle işbirliği yaparak kadınları ve LGBTİ+'ları gözaltına aldı. Gece boyu karakolda kadınlara ve LGBTİ+'lara dönük polis işkencesi sonucu bir kişinin kolu kırıldı, bir kişinin ise kulak kıkırdağı patladı.

Kadıköy'de 12 Ekim'i 13 Ekim'e bağlayan gece 8 kadın ve LGBTİ+, önce sokak ortasında taciz edildi, sonrasında taciz eden kişiler tarafından hedef gösterilerek gözaltına alındı. Kadıköy Rıhtım Karakolu'na götürülen kadın ve LGBTİ+'lar, burada da polis işkencesine uğradı. Kadın ve LGBTİ+'lar, yaşadıkları işkenceyi Siyasihaber'e anlattı.

TACİZCİLER ARABAYI ÜZERLERİNE SÜRDÜ
Halitağa caddesinde 12 Ekim gecesi evlerine doğru yürüyen iki kadının beyaz Golf marka bir araç tarafından önü kesildi ve aracın içindeki erkekler kadınlara sözlü tacizde bulundu. Kadınlar, tacizcileri bağırarak uzaklaştırmak istedi, bunun üzerine tacizciler arabayı kadınların üzerine sürdü. Daha sonra araçtan inen erkekler kadınlara fiziksel taciz ve şiddet uyguladı. Kadınların bağırışlarını duyan arkadaşları da yanlarına gelerek erkekleri uzaklaştırmaya çalıştı ancak sözlü ve fiziksel taciz bir süre daha devam etti. Tacizci erkekler daha sonra araçlarına binerek gözden kayboldu.

POLİS TACİZCİ ERKEKLERİN TALİMATIYLA HAREKET ETTİ
Saldırı sonrası hep birlikte evlerine doğru gitmeye devam eden kadın ve LGBTİ+'lar, bir süre sonra taciz eden erkeklerin ve polisin yeniden yollarını kestiğini, tacizcilerin polise kendileri hakkında şikayetçi olduğunu aktardı. Polisin taciz eden erkeklerle işbirliği sonucu yoğun işkence ve ters kelepçeyle gözaltına alınan kadın ve LGBTİ+'lar, polis ve tacizcilerin kendilerini uzunca bir süre sokak ortasında yumruklar ve tekmelerle darp ettiğini, biber gazı sıkıldığını, sonrasında ters kelepçeyle polis aracına bindirildiklerini ve işkencenin araçta da devam ettiğini dile getirdi.

Kadıköy Rıhtım Karakolu'na getirildiklerinde astım hastası bir kişinin biber gazı nedeniyle fenalaştığını ve çantasından ilacını istediğini, ancak polislerin ilacı vermediğini anlatan kadın ve LGBTİ+'lar, arkadaşlarının bunun üzerine bayıldığını, polislerin buna ilişkin de hiçbir şey yapmadığını vurguladı.

İŞKENCE VE TEHDİT GECE BOYU DEVAM ETTİ
Kendilerine destek olmak ve işkenceyi kayıt altına almak için 4 arkadaşlarının daha karakolun önüne geldiğini ve onların da gözaltına alındığını söyleyen kadın ve LGBTİ+'lar, karakolda da yumruk ve tekmelerle işkencenin devam ettiğine, polisin yere yatırdıkları bir arkadaşlarının kalbine diziyle bastırdığına dikkat çekti. Kadın ve LGBTİ+'lar, işkence ve tehditleri şöyle anlattı: "Bir arkadaşımızın ağzına biber gazı sokan polis, 'Şimdi de konuşsana lan top' diyerek tekmelemeye başladı. Arkadaşımız polisin şiddetinden korkmadığını ifade ettiğinde ise kafasını yanındaki arkadaşımızla tokuşturarak 'Hala korkmuyor musun?' diye sordu. Diğer arkadaşımız ise kendisini gözaltına alırken 'Amına koyarım' diyerek tecavüz tehdidinde bulunan polise, 'Avukat geldiğinde de böyle konuşabilecek misin?' diye sorduğunda 'Avukatının da amına koyarım ' diyerek tecavüz tehditlerine devam etti. Bir arkadaşımıza da küpe taktığı bahanesiyle saldıran polis 'O küpeyi senin götüne sokarım' diyerek işkenceyle gözaltına aldı."

Gece boyu işkencenin sürdüğünü anlatan kadın ve LGBTİ+'lar, işkence sonucu bir kişinin kolunun kırıldığını, bir kişinin kulak kıkırdağının patladığını, bir kişinin ise kafa travması geçirdiğini, bunların dışında gözaltına alınan herkesin vücutlarında yoğun darp izleri, morluklar bulunduğunu ifade etti.

'HERKESİ DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Kadın ve LGBTİ+'lar yaşadıkları mahallede kimlikleri ve politik duruşları nedeniyle uzun süredir hedef olduklarını, taciz ve takip edildiklerini belirterek, şöyle devam etti: "12 Ekim gecesi taciz edildiğimiz için polis tarafından saatlerce işkence gördük. Kadınlar ve lubunyalar tacize, tecavüze uğrarken şiddete maruz bırakılıp öldürülürken olay yerine saatlerce gelmeyen polis, tacize uğrayan kadınlara müdahale etmek için 5 dakika içinde olay yerine gelip kadınlara ve lubunyalara saldırıyor! Yaşadığımız olayın münferit olmadığını buradan herkese duyurmak istiyoruz. Güvende değiliz, başımıza gelecek her türlü olayın sorumlusu, saatlerce bize orantısız güç kullanarak işkence uygulayan ve bu işkence sonucu kolumuzu/ dişimizi kıran, kulağımızı ve dudağımızı patlatan erkek devlettir. Herkesi maruz bırakıldığımız polis ve devlet şiddetine karşı dayanışmaya çağırıyoruz."