21 Eylül 2024 Cumartesi

Kadınlar Kadıköy'den haykırdı: İstismarı aklama, çocukları koru

Çocuk istismarına karşı Kadıköy'de buluşan kadınlar, istismarcıların affedildiği bu ülkede hiçbir çocuk ve kadının güvende olmadığını kaydetti. Kadınlar her çocuğun güvende, eşit, kendi kimliğiyle, özgürce yaşayabileceği bir toplum için mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı ve ekledi: "Bu da size dert olsun!"

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla Kadıköy'de bir araya gelen çok sayıda kadın, çocuk istismarına ses çıkardı. LGBTİ+'ların aileyi tehlikeye attığı iddiasına tepki gösteren kadınlar, "kutsal aile"nin içinde, fobi, istismar, sömürü, şiddet olduğunun altını çizdi.

'AİLENİZ BATSIN'
"İstismarcıların affedildiği bu ülkede hiçbir çocuk güvende değil" ve "Erkek, aile, tarikat, cemaat istismar ediyor; devlet istismarcıyı koruyor" yazılı pankartların açıldığı eylemde kadınlar, "Batsın batsın aileniz batsın", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" diye haykırdı.

'ADALET BİZİZ, SUSMAYACAĞIZ'
"Çocuk istismarına karşı adalet biziz susmayacağız", "İstismara ortaksınız suçlusunuz", "Çocuk istismarı suçtur, politiktir", "Devlet istismarcıları koruyor", "Erkek devlet şiddetine son", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Ailenin içinde şiddet var", "Aileniz batsın kadınlar yaşasın" sloganlarının öne çıktığı dövizleri taşıyan kadınlar; çocuklara istismar saldırısında bulunanların, kadın katillerinin, taciz ve tecavüz suçu işleyen erkeklerin tutuklanmasını istedi.

'HEPİNİZ SUÇLUSUNUZ'
Çocuk istismarı, taciz ve tecavüz suçu işleyen erkeklerin devlet, yargı eliyle korunduğu örnekleri sıralayan kadınlar, "İstismarcıları koruyan mahkemelerin, üst mahkemelerin listesi sayfalarca uzayabilir" dedi ve "Koruma, aklama, yargıla" diye haykırdı. Devlete seslenen ve "Hepiniz suçlusunuz" vurgusu yapan kadınlar devletin çocukları korumak bir yana güvende olmaması için elinden geleni yaptığının altını çizdi.

'SESİMİZ KADIN VE ÇOCUKLARA CESARET VERSİN'
"İstismarı aklama çocukları koru", "Çocuk yaşta evlilik istismardır" sloganlarını atan kadınlar, çocuk yaşta evliliklerin "normal", "makul" ve "rızaya dayalı olduğunu" kabul etmediklerini vurguladı. Çocukların öldürülmesini, çocukların çalıştırılmasını, çocukların istismara maruz bırakılmasını "normal" bulmadıklarını kaydeden kadınlar, "Bu ülkede çocuklar ve kadınlar güvenli bir hayat sürene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Sesimiz tüm kadınlara, çocuklara cesaret versin" dedi. 

'ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Basın metnini okuyan Bilen Sevda Köken, "Erkekler istismar ediyor, yeri geliyor adına 'evlilik' diyor; bu istismara aileler, toplum, dini vakıflar, yargı ve bütün kurumlarıyla devlet ortak oluyor. Bugün 6 yaşında bir çocuğa yapılana karşı sözde açıklamalar yapan siyasiler, dün bu suçun işlenmesini kolaylaştıran, beraat verilmesini mümkün kılan yasal düzenlemeleri bizim onca uyarımıza rağmen meclisten geçiriyor. Suçlusunuz. Hepiniz suçlusunuz. Ve istismarcıların affedildiği bu ülkede hiçbir çocuk güvende değil. Açıkça görüyoruz: Devlet çocukları koruma görevini yerine getirmek bir yana, çocukların güvende olmaması için elinden geleni yapıyor. Ama her çocuğun güvende, eşit, kendi kimliğiyle, özgürce yaşayabileceği bir toplum için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu da size dert olsun" dedi.

Kadınlar eylemlerini alkış ve sloganlarla sona erdirdi.