21 Eylül 2024 Cumartesi

Kadınlar Mahsa için Dersim'den seslendi: Özgür dünyayı birlikte inşa edeceğiz

İran'da katledilen Mahsa Amini için Dersim'de açıklama yapan HDP Kadın Meclisi, "Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle ile birleştirerek özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Kadın Meclisi, Sanat Sokağında İran rejim güçleri tarafından katledilen Mahsa Amini (Jîna Emînî) için açıklama yapılı. Açıklamada, "Kadın düşmanlığı sonunuzu, kadın dayanışması devrimi getirecek" yazılı pankart açıldı. 

Basın metnini okuyan Esma Ataş, Mahsa'nın nasıl katledildiğini ve sonrasında başlayan isyanları hatırlattı. İran'da 1979 yılından beri uygulanan yasaların kadın düşmanlığı üzerinden inşa edildiğini söyleyen Ataş, "Kadınlara başörtüyü dayatan, kadınların yaşamlarına, giyimlerine, davranışlarına her türlü müdahaleyi hak gören, ‘İslami Kurallara' uymadıkları gerekçesi ile kadınları darp eden, katleden bu rejim yok olmaya mahkûmdur" dedi.

İranlı kadınların, haklarına ve yaşamlarına yönelik bu saldırılara karşı mücadele etmekten bir an olsun vazgeçmediğinin altını çizen Ataş, şöyle devam etti: "Mahsa'nın direnişi bunun en büyük kanıtıdır.  İktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve onun polisi ise kadınlara ve mücadelelerine saldırarak kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışmakta. Ancak şu iyi bilinsin ki; kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek! İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar artık yeter diyor! İran halkları, dünya halkları yeter diyor!"

Mahsa şahsında katledilen tüm kadınlara söz verdiklerini belirten Ataş, "Ahlaksızlık sizin görünen saç tellerinizde değil, İran'dan tüm dünyaya erkek egemen iktidarların zihniyetindedir. Buradan bir kez daha belirtiyoruz; Mahsa'nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir! Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle ile birleştirerek özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.