4 Ekim 2024 Cuma

Kadınların panelini tehdit eden MHP'li faşistlere yargı koruması

Burhaniye'de düzenlenecek 25 Kasım paneli ve HDP Milletvekili Züleyha Gülüm'ü hedef gösteren MHP'li faşistlerle ilgili İHD'nin suç duyurusuna ilişkin, Burhaniye Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmaya yer olmadığı kararı verdi.

İnsan Hakları Derneği Balıkesir Şubesi'nin Burhaniye'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde düzenleyeceği panel MHP'li faşistler ve ardından AKP ve İYİP ilçe başkanları tarafından hedef gösterilmişti.

MHP Burhaniye İlçe Başkanı Murat Kurt, sosyal medya hesabı üzerinde HDP Milletvekili Züleyha Gülüm'ün katılacağı panelin ertelenmemesi halinde basılacağı yönünde tehditler savurmuş, Gülüm ve İHD geri adım atmayarak paneli gerçekleştirmişti.

TEHDİT VAR SORUŞTURMA YOK
MHP, AKP ve İYİP'in Burhaniye İlçe başkanlarının tehdidine ilişkin suç duyurusunda bulunan İHD Balıkesir Şubesi'nin başvurusuna "soruşturmaya yer yoktur" yanıtı verildi.

TCK 106 ve 214'üncü maddelere dayanarak bulunulan soruşturma talebini değerlendiren Burhaniye Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya üzerinden yapılan tehditlerin "suç ve suç unsuru içermediği"ni iddia etti.

Savcılık kararında; MHP Burhaniye İlçe Başkanı Murat Kurt'un facebook hesabından basın açıklaması başlıklı yazısında "herhangi bir suç ve suç unsuruna rastlanılmadığı" öne sürüldü.

'CEZASIZLIK POLİTİKASI SALDIRILARI TEŞVİK EDİYOR'
Savcılık kararına tepki gösteren İHD Balıkesir Şube yönetimi, insan hakları aktivistlerini ve demokratik siyaseti hedef alan böylesi nefret söylemi ve saldırıların sistematik ırkçı yapılanmalara zemin oluşturduğu belirtildi. Cezasızlık politikasının ırkçı, faşist yapılandırmaları güçlendirdiğini vurgulayan İHD Balıkesir Şube yönetimi, "Bu pratik 'bir sonraki saldırı' için de cesaretlendirici ve teşvik edici bir potansiyel oluşturmaktadır" diye kaydetti.

Açıklamada, "İHD Balıkesir Şubesi yöneticileri ve üyeleri olarak uğrayacağımız herhangi bir saldırının ve nedeninin bu cezasızlık politikaları olacağını üyelerimizin ve kamuoyunun bilgisine sunarız" denildi.