7 Ekim 2024 Pazartesi

'Kanal İstanbul Projesi bütçesiyle kaç yangın söndürme uçağı alınabilir'

HDP Milletvekili Oya Ersoy, orman yangınlarıyla bir kez daha gündeme gelen THK'nın durumuna dikkat çekti. Bakan Pakdemirli'ye, tüm itirazlara rağmen vazgeçilmeyen Kanal İstanbul Projesi'ne harcanan parayla kaçta yangın söndürme uçağı alınacağını sordu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, 35 ilde çıkan orman yangınlarına karşı yapılan müdahalenin yetersizliği ve envanterde yangın söndürme uçağı bulunmamasını Meclis'e taşıdı. 

Yangın söndürmede kullanılacak uçakların ihalelerinin özel şirketlere verildiğine dikkat çeken Ersoy, 9 Mart 2021'de tekrar düzenlenen 5 Amfibik Uçak Kiralama Hizmeti ihalesi için 29 Nisan 2021'de THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi, CMC Savunma Sanayi Anonim Şirketi iş ortaklığı ile üç adet 10 bin litre ve üzeri uçağı kapsayan bir şekilde sözleşme imzalandığını belirtti.

'2019'DA YAŞANAN YANGINDA HİÇBİR ÖNLEM ALINMADI'
THK'da geçmişte görev yapan Bayram Duman açıklamalarına yer veren Ersoy; ihaleye girilmesi için uçakların 5 ton kapasiteli olması şartının getirildiğini, buna karşın THK uçaklarının 4 ton 900 litre kapasiteli uçaklar olduğunu ifade etti. Ersoy, şöyle devam etti: "Günlerdir süren insanların, hayvanların ve binlerce canlı türünün yaşamını yitirmesine yol açan yangınlar tam anlamıyla durdurulamamıştır. Yangınlar kontrol altına alınamadığı gibi yeni yangın haberleri de gelmeye devam etmektedir. Özellikle Akdeniz bölgesinde yüksek risk taşıyan alanların bulunması önlem almayı gerektirmektedir. Ortaya çıkan duruma bakıldığında 2019'da yaşanan yangının ardından hiçbir önlem alınmamış ve hazırlık yapılmamıştır."

PAKDEMİRLİ'YE SORULAR
HDP Milletvekili Oya Ersoy'un, Pakdemir'liye yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle: 
"Türkiye'nin envanterinde yangın söndürme uçağının bulunmamasının nedeni nedir?
Kanal İstanbul projesine harcanması planlanan bütçe ile kaç adet yangın söndürme uçağı alınabilir?
Otoyollar ve köprüler için şirketlere ödenen geçiş garantileri ile kaç adet yangın söndürme uçağı alınabilirdi?
Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıklara ait uçaklara ödenen ücret ile kaç adet yangın söndürme uçağı alınabilirdi?"