5 Ekim 2024 Cumartesi

Kaplan: YÖK kaldırılmalı, üniversiteler özgürleştirilmeli

Askeri faşist darbesi sonrası kurulan YÖK'ün yıldönümüne ilişkin açıklama yapan HDP'li Kaplan, anadilde, parasız ve nitelikli eğitim hakkı için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dil, Kültür, Sanat, Spor ve Eğitim Politikaları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, 12 Eylül askeri faşist darbesinin ardından 6 Kasım 1981'de kurulan YÖK'e ilişkin açıklama yaptı. 

Kurulduğu andan itibaren faşizan uygulamalar ve bunlara karşı açığa çıkan dirençle gündeme gelen YÖK'ün hükümetler, sınav sistemleri değişse de yerinde kaldığını belirten Kaplan, 40 yıl içinde 1402 sayılı sıkıyönetim kanunuyla başlayıp Barış Akademisyenlerinin ve özgürlükten, adaletten ve barıştan yana olan akademisyenlerin KHK adlı tasfiye düzenlemeleriyle doruğa ulaşan çoraklaştırma uygulamaları devam etmiştir" dedi.

Kaplan, "Halkların Demokratik Partisi, kurulduğu günden bugüne eğitimin her kademesinde olduğu gibi yükseköğretim alanında da bu dönüşümün ve demokratik, özerk, bilimsel ve anadilinde eğitimin sesi ve eyleyeni olmaya devam edecektir. 'İnsan-Toplum-Doğa Yararına Üniversite' idealini; anadilinde, parasız ve nitelikli eğitim hakkı ve akademik özgürlükleri sağlama mücadelesinden, eleştirel ve özgür bilim üretmeyi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.