1 Ekim 2024 Salı

Katledilişinin 1. yılında Deniz Poyraz için anma etkinlikleri düzenlenecek

Tetikçi ırkçı faşist Onur Gencer tarafından katledilen Deniz Poyraz'ın 17 Haziran'da ölümsüzlüğünün birinci yılı. Deniz için bir yıldır adalet mücadelesi yürüten ailesi ve yoldaşları, yarın Deniz için İzmir'de bir dizi anma etkinliği düzenleyecek. HDP İzmir İl Eşbaşkanı Altan, yarının kendileri için sadece bir anma günü değil aynı zamanda katliamın arkasında gerçek faillerin yargılanması için bir mücadele günü olduğunun altını çizdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik ırkçı faşist saldırıda tetikçi Onur Gencer tarafından katledilen Deniz Poyraz'ın ölümsüzlüğünün 17 Haziran'da birinci yılı. 

Deniz için ailesi ve yoldaşları bir yıldır adalet mücadelesi yürütüyor. Katliamın tetikçi bir faşistin üzerine yıkılarak, gerçek sorumluların aklanmaması için çabalıyor...

POLİSLER GÖVDESİNİ FAŞİSTE SİPER ETTİ, ANMAYA SALDIRDI
Katliamın hemen ardından HDP önünde alışık olduğumuz sahneler yaşandı. Tetikçi Gencer'in polis korumasında çıkarılmasını beklerken, ona gövdesini siper eden polisin şefkatle "ismin en abicim" demesi hafızalarda bir yıldır yerini korudu. Denizi anmak isteyenler parti önünde polis saldırısına uğradı, cenaze töreninde slogan atılırsa cenazenin kaçırılmasıyla tehdit edildi.

CENAZE TÖRENİNDE 'KAÇIRIRIZ' TEHDİDİ
Ancak, polisin tehdidine rağmen Poyraz ailesinin dik duruşu, hiçbir saldırıya boyun eğilmeyeceğini bir yıl önce gösterdi. Anne Fehime Poyraz, "Bir Denizim gitti binlerce Denizim var" dedi göğsünü gere gere. 

ALTI AYDA 110 SAYFALIK İDDİANAME HAZIRLANDI
Bugünlerde Gencer jet hızıyla tutuklanarak katliamın sorumluluğu tek bir kişinin üzerine yıkılmak istendi. Haziran ayında gerçekleşen katliamın ilk duruşması 29 Aralık'ta görüldü. Yani 110 sayfalık iddianame altı ayda hazırlandı, eksik, gerçek sorumluları gizlemeye yönelik.. 

Gencer sorgusunda kimseden yardım almadığını, katliamı tek başına PKK'ye zarar vermek için planladığını öne sürmüştü. Savcılık bu yalana o denli inanmış ki memur maaşıyla yapılamayacak miktarda aşırı harcamalar yapmasının, bir sağlık çalışanının silahlar konusunda özel eğitim almış olmasını sorgulamadı. 

GENCER DURUŞMALARDA AİLEYE VE HDP'LİLERE HAKARET ETTİ, TEHDİT ETTİ
Savcılık Gencer'in katliamı tek başına işlediği yalanına inansa da mahkemelerde ki kendinden emin tavırları, jandarmayla gülerek sohbeti, vücut dili, HDP'lilere saldırması, aileye hakaret etmesi arkasında güvendiği birilerinin olduğunun göstergesi.

MURAT ÇEPNİ'Yİ KATLETMEKLE TEHDİT ETTİ
Duruşma salonunda mahkeme heyetinden aldığı cesaretle talimat aldıklarının gözüne girmek isteyen Gencer, ikinci duruşmada katliam planını anlatırken HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni'ye dönerek, "Ha Deniz Poyraz ha Murat Çepni. Keşke Çepni de arada kaynasaydı" tehdidinde de bulundu.

4. DURUŞMA TEMMUZ AYINDA
Gencer, 3 kez hakim karşısına çıktı. Üç duruşmada da mahkeme heyeti açık ve net bir şekilde tarafının katliamı işleyenlerden yana olduğunu gösterdi. Dördüncü duruşma temmuz ayında görülecek. 

Deniz'in katliamının üzerinden geçen bir yılda aile sayısız baskıya maruz kaldı, baba Abdulillah Poyraz hakkında kızının katlinin ardından kullandığı kelimeler nedeniyle dava açıldı.

YARIN ÖLÜMSÜZLÜĞÜNÜN BİRİNCİ YILI
Tüm bu zorluklara rağmen başta Poyraz ailesi olmak üzere yoldaşları Deniz için sokakta mücadele etmeye devam ediyor. HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan, ölümsüzlüğünün birinci yılında Deniz için bir dizi anma etkinliği düzenlediklerini belirtti. 

HDP İZMİR İL EŞBAŞKANI ALTAN: YARIN BİZİM İÇİN MÜCADELE GÜNÜ
ETHA'ya konuşan Altan, bir yıl önce düzenlenen bu katliamın sadece HDP'ye değil aslında faşizme teslim olmayan bütün mücadele dinamiklerini susturmayı hedefleyen bir saldırı olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti: "Dolayısıyla bizler yarını sadece Deniz Poyraz'ı anmak, O'nun anısını yaşatmak değil aynı zamanda bu planlı ve organize saldırının arkasındaki bütün güçlerin açığa çıkması adına bir mücadele günü olarak görüyoruz."

'TÜM SORUMLULAR YARGILANAN KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
Duruşmalarda yaşananların katliamın sadece çete artığı birine indirgenmemesi gerektiğini gözler önüne serdiğini kaydeden Altan, "Bunu kabul etmiyoruz. Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar mücadele edeceğiz" dedi. 

Altan, yarın düzenlenecek anmalara katılım ve mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. 

DENİZ POYRAZ İÇİN DÜZENLENECEK ETKİNLİKLER
HDP İzmir İl Örgütü, "Unutmuyoruz, affetmiyoruz! Katledilişinin birinci yılında tüm halklarımızı 'Deniz' olmaya çağırıyoruz" şiarıyla 17 Haziran'da anma etkinliği düzenleyecek. Etkinlik programı şöyle: 
12.00: Deniz Poyraz'ın mezarı başında anma
13.00: Konak'ta Mumcu Düğün Salonu'nda mevlüt
18.00: HDP İzmir İl Örgütü binası önünde kitlesel anma.