6 Ekim 2024 Pazar

Kaybedilenler Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Kerestecioğlu, kaybedilen ve faili meçhul cinayetlerde katledilenlerle ilgili Oktay'ın yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, aylardır kendilerinden haber alınamayan ve haklarında etkin bir soruşturma yürütülmeyen kayıplara ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

90'lı yıllarda yaşanan kaybetme vakaları ve faili meçhul cinayetlerde kayıp yakınlarının onlarca yıldır sevdiklerinin akıbetini sorduğunu hatırlatan Kerestecioğlu, "Ailelere cevap verilmediği gibi protesto ve gösteri hakları da kısıtlanmaktadır. Son yıllarda kaçırılma ve kayıp vakalarına yenileri eklenirken, kayıp yurttaşları bulmak adına etkin bir soruşturma yürütülmemektedir" dedi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Oktay'a şu soruları yöneltti:
"Kaybolan kişiler hakkında niçin etkin bir soruşturma yürütülmemektedir?
İki yıldır ülkenin farklı şehirlerinde yaşanan bu kadar kayıp vakasını aydınlatamayan İçişleri Bakanı ve sorumluluklarını yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?
Kayıplarda şüpheli oldukları tespit edilen kişiler hakkında işlem başlatılacak mıdır?
Gülistan Doku, Hürmüz Diril, Mehmet Bal, Yusuf Bilge Tunç ve Galip Küçüközyiğit'in kaybolmasında kamu görevlilerinin doğrudan ya da dolaylı dahli söz konusu mudur?"