24 Eylül 2024 Salı

Kayı İnşaat işçileri Ankara'da buluştu

Kayı İnşaat işçileri direnişlerinin birinci yılında Ankara'da buluştu. Eylemde, emeğin sömürüldüğü gidişata karşı direnişin süreceği kaydedildi. 

3 buçuk yıldır Kayı İnşattan alacaklarını alamayan işçiler, İnşaat-Sen ve Mağaza Market-Sen ile Ankara  Ulus'da eylem yaptı. Eylemde, "Tanzim market işçilerinin maaşını ücret garanti fonu ödensin" yazılı pankart açıldı. Eyleme, Ankara  Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER) de destek verdi. 

Direnişin birinci yılında yapılan açıklamada, "Binalar inşa ettik, çalıştık, alın teri döktük. Hakkımızı yediler, sigortasız çalıştırdılar, alın terimize el koydular. Bu gidişata artık yeter diyoruz. Bir yıldır sürdürdüğümüz mücadelemizde adım adım tüm engelleri aştık. Şimdi ise emeğimizi batık şirketlere de döviz kuruna da ezdirmeyiz diyerek Direnişimizin 1. yıldönümünde Ankara'dayız" denildi. 

İşçilerden Abdulsamet Kete, batan Kayı İnşaat'tan 3 yıldır haklarını alamadıklarını belirterek, adalet istediklerini vurguladı. Bakanlıklara seslenen Kete, "Yurt dışında iş yaparken dolar üzerine iş yapıyorsunuz, satış yaparken dolar üzerinden satış yapıyorsunuz. Böyle bir adalet istemiyoruz. Eğer varsa adalet bu adaleti işçilerden yana kullanın" diye belirtti.

Hakkını alamayan emekçilerden Murat Toksöz de emeğini karşılığını alamayan bir arkadaşının çocuğuna işaret etti. Toksöz, “Bu çocuğun, evinde sobasının önünde oyunlarını oynaması lazım ama babası üç yıldır parasını alamadığı için bu soğukta burada. Devlet yetkilileri bu çocuğa bakıp utansın" dedi. Devletin yetkilerini işverenin çıkarlarına göre kullandığını ifade eden Toksöz, "Siz, bizleri üç yıldır karda kışta rezil ettiniz. Bu zamana kadar elimizdeki bütün malımızı hacizden dolayı kaybettik. Birazda patronların yanında duracağınıza işçilerin yanında durun" ifadelerini kullandı.

Emekçilerden Muzaffer Korkmaz ise, bugüne kadar kendilerine hiçbir ödeme yapılmadığını anımsatarak, şöyle dedi: "Arabulucuya gittik. Bize '2020 Şubat ayında ödemeleriniz başlayacak' dediler ama ödemediler. Neden benim hakkımı savunmadı arabulucu? İşçilere hakkını vermeden mağdur ederek, onların haklarını yiyerek gasp ediyorsunuz. İnşaat işçileri her zaman karda kışta hep rezil bir şekilde çalışma ortamında bulunmuştur. Neden inşaat işçileri hak sahibi değil. Dolar kuru üzerinden çalışmamıza rağmen TL üzerinden ödeme yapılacak. Bize 'hakkınız var' diyorlar ama biz dolar üzerinden çalışırken, şimdi TL üzerinden ödeme yapacaklarını söylüyorlar. Borcumuz ikiye katlandı. Neden hakkımız olanı vermiyorsunuz? İnşaat işçileri olmasaydı o bakanlık binalarında nasıl oturacaktınız? Bugün markete gittiğimizde anlık olarak fiyatlar değişiyor. Her şey bu kadar pahalıyken borçlarımız ikiye katlanmışken neden hakkımız olanı vermiyorsunuz. Bizi dolar kuru üzerinden çalıştırdınız, satışlarınızı dolar kuru üzerinden yaptınız şimdi hakkımız olanı da dolar üzerinden verin. İnşaat işçilerinin yaşadıklarını görün."

Konuşmaların ardından emekçiler, slogan ve alkışlarla açıklamaya son verdi.