1 Ekim 2024 Salı

Kepenek: Yazmaktan vazgeçmeyeceğim

Çocuğa yönelik istismarda bulunan Refik Y.'nin şikayeti üzerine yargılanan gazeteci Evrim Kepenek, "Yazmaya devam edeceğim" dedi. ETHA'ya konuşan Kepenek, "Erkeklerin sürekli 'haberi kaldır dava ederim' tehditlerinden bıktım fakat yılmadım" dedi. 

İktidarın gazetecilere yönelik baskıları sürüyor. Çocuk istismarı, kadına yönelik şiddet, taciz/tecavüz davalarında failler yargı eliyle aklanırken, "tahrik indirimleriyle" ödüllendirilirken, bu suçları haberleştiren gazeteciler ise tehdit ediliyor. Kimi gazetecilerin evleri basılıyor, gözaltına alınıyor tutuklanıyor. Birçok gazeteci hakkında haberleri nedeniyle açılan sayısız soruşturma, uğradıkları sayısız hakaret, tehdit var. 

Bu isimlerden biri de bianet editörü Evrim Kepenek. Evrim yıllarca kadına, LGBTİ+'lara yönelik şiddet, çocuk istismarı, hayvana yönelik her türlü şiddete karşı kalemini kullanan gazetecilerden. Çoğu kez tehdit edildi. Bu tehdit bazen sosyal medya üzerinden oldu bazen ise memleketine sokulamayacağı yönünde.

Evrim'i tehdit edenlerden biri de 6 yaşındaki çocuğuna yıllarca istismarda bulunan Refik Y. Tutuklu yargılanan Refik Y., bir süre sonar serbest bırakılmıştı. Hapishanede olduğu sürece Evrim'in olayı kamuoyuna duyuran haberini öğrenen Refik Y., "itibarının zedelendiği" iddiasıyla Evrim'den şikayetçi oldu. Çocuk istismarında bulunan erkek bunun dile getirilmesini "hakaret" olarak değerlendirdi, üstelik özel hayatının da ihlal edildiğini öne sürdü. 

Evrim, şikayet üzerine 9 Ağustos'ta ifadeye çağrıldı. Aralık ayında ise dava açıldı. Davanın dün ikinci duruşması görüldü, sanık avukatı canhıraş müvekkilini savunurken, duruşmaya katılmadığı için Evrim'i "duruşmaları uzatmak" ile itham etit ve hakkında zorla yakalama kararı çıkarılmasını istedi. 

Mahkeme, savunmaların ardından Kepenek ve avukatının mazeretini kabul ederek sanık Refik Y. avukatının zorla getirme kararı çıkarılması talebini ise reddetti. Mahkeme ayrıca Refik Y.'nin "çocuğun cinsel istismarı" suçlamasıyla yargılandığı davanın sonucunun beklenmesine karar verdi. Duruşma, dosyadaki eksik hususların giderilmesi için 1 Kasım'a ertelendi.

ETHA'ya konuşan Evrim, bir gazeteci olarak yargılandığı dava ile ilgili değil haberleriyle gündeme gelmek istediğini dile getirdi ve ekledi: "Türkiye öyle bir ülke haline geldi ki gazeteciler kendi haberlerinin peşine düştüğü kadar ya kendileri hakkında ya da arkadaşları hakkında açılan davalarında peşine düşmek zorunda kalıyor. Bu davalar, soruşturmalar değil insanın canı sıkan, biz alışkınız. Mesleğimizi yaparken nelerle karşılaşacağımızı bilerek bu mesleği yapmaya başladık ve yapıyoruz."

Pınar Gültekin'i vahşice katlene Cemal Metin Avcı ve işbirlikçilerinin yargı eliyle ödüllendirilmesinin daha çok canının acıttığını kaydeden Kepenek, şöyle devam etti: "Ülkede bunca acı, adaletsizlik, eşitsizlik varken bizim görevimiz bunları elbette deşifre etmek, anlatmak. Örneğin benim haberini yaptığım ve yargılandığım anne ve çocuğun durumu. Anne şu anda iki çocuğu ile birlikte benim de hakkımda şikayetçi olan bu erkekten kaçıyor. Çocuklarını kurtarması gerek.

Erkek hakkında 'çocuğunu istismardan' dava açıldı bu dünyanın her yerinde haber olur ben de bunun haberini yaptım, raporları da ekledim. Gazeteci meslek ilkelerine göre ne yapılması gerekiyorsa öyle ilerledim. Yine öyle bir haber gelse gündemime yine yaparım.

Gazeteciliğimizin mahkeme salonlarında tartışmaya açılmasından erkeklerin sürekli 'haberi kaldır dava ederim' tehditlerinden bıktım fakat yılmadım. Son olarak, özellikle kadın örgütlerinden, avukatlardan ve meslektaşlarımdan aldığım dayanışma mesajları da beni bu süreçte güçlendirdi. Yalnız olmadığımı anladım. Herkese çok teşekkür ederim, ne diyebilirim ki ne olursa olsun 'önce kadınlar ve çocuklar.'"