2 Ekim 2024 Çarşamba

Kerestecioğlu Ankara'nın sorunlarına dikkat çekti

Kentte yaşanan sorunlara dikkat çeken HDP Ankara Milletvekili Kerestecioğlu, 10 Nisan Pazar günü Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek HDP Ankara İl Örgütü kongresine katılım çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis'te Ankara kent sorunlarına ve Öldürülen Gazeteciler Günü'ne ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Gençlik merkezinin 2021'de hizmete girmesinin planlandığını ama 2022 yılının yarılanmış olmasına rağmen ortada yapımı tamamlanmış bir şey olmadığını, son edinilen bilgiye göre yapım aşamasının bitmesinin bir yıldan daha fazla süreceğini belirten Kerestecioğlu, "Galiba bu proje AVM'nin üstüne giydirilen bir inşaattan ibaret ve bir sonraki seçimin vaadi olmak üzere bekletiliyor" dedi. 

Tüm Ankara'nın geleceğini etkileyecek meselenin şehrin merkezinde kalan son ormanlık alan olan ODTÜ ormanını parçalayacak yol çalışması olduğunun altını çizen Kerestecioğlu, "Gökçek döneminde başlayan yol yapım çalışmasını yeni yönetim devam ettirmek istiyor. Bu yol açıldığı takdirde, ormandaki bio çeşitliliği yok olma riskiyle karşı karşıya bırakacak. Ayrıca yolun devamında yer alan Gölbaşı Özel Çevre Koruma Alanı da tahrip edilecek. AKP'nin neoliberal kentleşme politikalarının bir parçası olan bu projeyi gerçekleştirmek isteyenler Bilkent'teki şehir hastanesine yol yapıyoruz diye savunuyorlar. Şehir merkezindeki, tüm yurttaşların kolay ulaşabileceği mesafedeki hastaneleri kapatın. Şehrin ücra köşelerine yap-işlet-devret modeliyle hasta garantili şehir hastaneleri açın. Sonra da bu hastanelere ulaşım sağlayacağız diye rant yolları ve alanları yaratın. Bunun adı kamuya hizmet filan değil. Bu açıkça şirketlere müşteri taşımak" diye konuştu.

Yap-işlet-devret modeliyle 3.2 milyar euro harcanarak yapılan başka bir projenin ise yaklaşık iki yıl önce açılan ama kimse kullanmadığı için hayalet yol olarak anılan Ankara-Niğde Otoyolu olduğunu dile getiren Kerestecioğlu, "Kimse kullanmıyor dedik ama geçiş ücreti 138 lira olan yolu yurttaşlar gücü yetmediği için kullanamıyor demek daha doğru olacak. Ancak otoyolda araç geçiş garantisi verildiği için (günlük kaç araç geçiş garantisi verildiği de sır gibi saklanıyor) geçmeyen her araç için devlet fark ödeyecek. Yani otoyolu hiç kullanmasa da parasını yurttaş ödeyecek. Ya da AKP grup başkanvekili Bülent Turan'ın deyimiyle yurttaşlar geçmedikleri yolların ücretini ödeme 'fırsatı' bulacaklar" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO Genel Müdürlüğü'nün başlattığı öğrenci ve öğretmen ulaşım kartlarında cinsiyetli anonslara dikkat çeken Kerestecioğlu, "Ankara Kart kullanarak toplu taşımadan faydalanmak isteyen öğretmen ve öğrenciler, kartı bastıklarında cinsiyete göre anonsla karşılaşıyor. Tüm otobüsün duyduğu anons, özellikle trans öğrenci ve öğretmenlerin ayrımcılıkla karşılaşmasına yol açıyor. Anonsla birlikte kendilerine yönelen tacizkar bakışlar ve şoförlerin ayrımcı tavrı nedeniyle indirimli kart haklarından feragat etmek zorunda kalanlar var. Sadece onlar da değil aslında tüm öğrenciler bu uygulamayı anlamsız buluyor ve çözümü de gayet kolay. Toplumdaki tüm farklılıklara karşı ayrımcılık ve şiddet her alanda devam ediyor. Bakın en son  Hacettepe üniversitesinde faşist gruplar Newroz kutlamak isteyen öğrencilere satırla saldırdı. Şimdi bu faşist gruplar öncelikle  sosyal medya üzerinden açık bir şekilde örgütleniyor ve belli ki önceden üniversite kampüsüne soktukları satırla, kutlama yapmak isteyen öğrencilere saldırıyor. Örgütlü bir şekilde saldırı düzenleyen bu kişilere üniversite yönetimi de güvenlik görevlileri de göz yumuyor. Saldırı sırasında engellemek için herhangi bir müdahale yok, sonrasında zaten haklarında tutulan bir tutanak, yapılan bir işlem de yok! Saldırıya uğrayan öğrenciler özellikle 7 Haziran  seçimlerinden sonra Hacettepe üniversitesinde muhalif olan herhangi bir öğrenci topluluğunun bir etkinlik, toplantı yapamadığını; dışarıda polisler tarafından; içeride üniversite yönetimi tarafından bu grupların korunduğunu ifade ediyor.  Bir tweet yüzünden tutuklamaların normal hale geldiği bu günlerde sosyal medya üzerinden saldırı örgütlemeye cesaret edebilmeleri, bu gruplara verilen zımni desteğin en açık göstergesi aslında,"

Katledilen gazetecileri anan Kerestecioğlu, şu ifadeleri kullandı: "Bu sömürü düzenine, haksızlıklara ve dayatılan yoksulluğa karşı bizler her zamankinden daha güçlü ve daha cesaretliyiz. Direncimizi ve mücadelemizi büyütmek, coşkumuzu ve umudumuzu paylaşmak için yan yana olacağımız bu günde, tüm yurttaşlarımızı 10 Nisan Pazar günü Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştireceğimiz kongremize katılmaya ve değişimin öznesi olmaya davet ediyorum. Ankara'yı hep birlikte sorunların değil, çözümlerin başkenti yapalım."