3 Ekim 2024 Perşembe

KESK: Emekçiler barış, emperyalistler savaş istiyor

KESK, Rusya'nın Donbass bölgesine yönelik saldırılarına ilişkin açıklama yaptı, emperyal güçlerin dünya sisteminde lehlerine sonuçlanacak değişiklikler için düğmeye bastığını kaydetti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısına ilişkin açıklama yaptı, NATO'nun çıkarları dışında hiçbir şeyi umursamadığı, Rusya'nın eski gücüne kavuşmak için baskı politikalarını süreklileştirdiğini belirtti.

Savaşın, Ukrayna'ya kimin hakim olacağıyla ilgili olduğunu kaydeden KESK, "Emperyalist çıkarlar, yayılmacı ve sömürgeci hevesler savaşla sonuçlanmıştır" diye belirtti.

Ukrayna'da yerleşim yerlerinin bombalanmaya başlandığı, sivillerin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı hatırlatılan açıklamada, "Oysa krizin tek masumu bölgede yaşayan halklar ve emekçilerdir. Bu nedenle geçmişten bu yana emekçiler ve ezilen halklar savaşa karşı barışı savunurken, emperyalistler sömürüyü ve savaşı varlıklarının temeli olarak görmüştür" ifadelerine yer verildi.

SAVAŞTAN YOKSUL HALK ETKİLENECEK
Savaşın emperyalistlerin kasalarını dolduracağını, halkın ise yoksulluğa mahkum edileceğini belirten KESK, "Bahsedilen ekonomik yaptırımlardan iddia edildiği gibi bankalar, sermaye değil en fazla yoksul haklar, emeği ile geçinenler etkilenecektir" vurgusunda bulundu.

Rusya'ya saldırılarını durdurma, NATO'ya da silahlanmayı ve yayılmayı esas alan politikalarından vazgeçme çağrısında bulunan KESK, "Askeri paktlar dağıtılmalı, başka ülkelerdeki askeri varlıklar sonlandırılmalıdır. Bu kapsamda Ukrayna'daki tüm yabancı güçler geri çekilmelidir. Ülkemizde ve dünyada savaşa, silahlanmaya ayrılan kaynaklar kamusal hizmetlere, insan onuruna yaraşır bir yaşam için kullanılmalıdır" çağrısında bulundu.

KESK emek ve demokrasi güçlerine, savaş isteyen emperyalistler ve emperyalist politikalara karşı barış mücadelesini yükseltme, barış bloğu oluşturma çağrısı yaptı.