22 Eylül 2024 Pazar

KESK'ten Meclis önünde bütçe eylemi

17 Aralık'ta yapılacak mitinge getirilen kısıtlamalar ve bütçe görüşmelerine ilişkin Meclis önünde polisin engelleme çabalarına rağmen açıklama yapan KESK, savaştan ve sermayeden yana değil halktan yana bir bütçe için mücadeleyi var gücüyle büyüteceklerinin altını çizdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) 17 Aralık'ta Ankara'da bulunan Tandoğan Meydanı'nda "Seçim bütçesi değil geçim bütçesi" şiarıyla gerçekleştireceği mitingin yeri Ankara Valiliği tarafından değiştirildi, miting için belirlenen süre de kısıtlandı.

Bu fiili yasağa ve Meclis'te görüşmeleri tamamlanan 2023 bütçe maddelerine ilişkin Meclis'in Çankaya Kapısı önünde toplanmak isteyen KESK üyeleri polis tarafından engellendi. Ankara'nın farklı noktalarından Meclis'e gelmek isteyen kamu emekçilerinin önünü kesen ve ablukaya alan polis, Meclis kapısı önünde KESK MYK üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve demokratik kitle, emek örgütü temsilcilerinin bulunduğu gruba kalkanlarla saldırarak açıklama yapmalarını engellemeye çalıştı. Polis, basın emekçilerine de saldırarak görüntü almalarını engellemek istedi.

Kamu emekçileri ve sendika temsilcilerinin müzakaresi sonucu Meclis kapısı önünde açıklama yapıldı.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, uzun süreden beri tüm ülkede ve özellikle Ankara'da bir OHAL süreciyle karşı karşıya olduklarını belirtti. Sendika hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne dönük çok yoğun hak ihlalleri ve baskılar olduğunun altını çizen Bozgeyik, polisin engelleme çabasını bu baskılara örnek gösterdi.

Bir aydır Meclis'te 2023 bütçesinin tartışıldığına işaret eden Bozgeyik, kamu emekçileri olarak bu bütçeye ilişkin taleplerini ve topladıkları imzaları Meclis'e iletmek üzere burada olduklarını söyledi. Polisin engellemeleri sonucu çok sayıda KESK'linin Ankara'nın farklı sokaklarında abluka altına alınmasına ve basın emekçilerinin de görüntü almasının engellenmesine tepki gösteren Bozgeyik, önceden izin almadan eylem yapmanın Anayasal bir hak olduğunu hatırlattı.

Tandoğan Meydanı'nda on binlerce emekçinin katılacağı bir miting düzenleyecekken Ankara Valiliği'nin kendilerine Anıtpark'ı işaret etmesine itiraz eden Bozgeyik, Tandoğan Meydanı'nın uzun zamandır işçi ve emekçilere kapatıldığını vurguladı ve valilik kararına ilişkin yürütmeyi durdurma davası açtıklarını aktardı. Türkiye'de şu anda iki tablonun karşı karşıya durduğunu söyleyen Bozgeyik, "Ranttan, emekten, sömürüden beslenen yüzde birlik mutlu bir azınlık servetine servet katıyor, semirdikçe semiriyor. Emeğiyle geçinenler, işçiler, emekçiler, emekliler, çiftçiler, küçük esnaflar, asgari ücretliler, halkın yüzde 99'u ise her güne yeni zamlarla uyanıyor" dedi.

Halkın içine düşürüldüğü yoksulluğun 2023 bütçesiyle devam ettirilmek istendiğini kaydeden Bozgeyik, sermayeden ve güvenlikçi politikalardan yana bütçe tasarısının AKP-MHP'nin oy çoğunluğuyla Meclis'ten geçirilmeye çalışıldığının altını çizdi.

Derhal bir ek bütçe yapılması ve bütçenin demokratikleştirilerek işçi ve emekçilere daha fazla kaynak aktarılması gerektiğinin altını çizen Bozgeyik, EYT ve kamuda kadrolu çalışmaya ilişkin düzenlemelerde de hükümetin bir algı yaratmaya çalıştığını söyledi. Bozgeyik, "İktidar, seçime giderken algı yaratma, oylarını konsolide etme politikalarını terk ederek hem EYT hem de kadroyla ilgili bizlerin talebini görmeli, derhal ek bütçe oluşturmalıdır" ifadelerini kullandı.

İktidarın yasa yapım süreçlerine müdahale ederek Anayasaya aykırı hareket ettiğini söyleyen Bozgeyik, "İş, aş, ekmek yok torbada, işçiler aleyhine bir sürü uygulama var" dedi. Meclis'ten geçirilen son torba yasayla sendika seçme özgürlüğüne müdahale edildiğini ve sendikaların TİS ikramiyesinden yararlanabilmesi için yüzde 2 barajı getirildiğini dile getiren Bozgeyik, bunun tek sendika yaratma adımları olduğunu söyledi.

Bozgeyik, bütçeye dair taleplerini şu şekilde sıraladı:
🔹Temel tüketim maddelerine son iki yıl içinde gelen zamların geri alınması
🔹Gerçek enflasyonun yüzde 170'e yükseldiği, ekonomik krizin giderek derinleştiği bu süreçte işçi ve emekçilerin reel kayıplarının karşılanması
🔹Vergide adaletin sağlanması, dar gelirlilere dönük vergi yükünün azaltılması
🔹Temel gelir güvencesine ilişkin gerekli yasal düzenlemelerin yapılması
🔹Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir bütçe yapılması
🔹Güvenceli istihdamın hayata geçirilmesi
🔹Bütçede güvenlikçi, militarist, sermayeye kaynak aktaran politikaların ortadan kaldırılması ve kaynakların adalete, demokrasinin tesisine ayrılması

KESK olarak her alanda haklarını gasp eden iktidara karşı var gücüyle mücadele edeceklerini söyleyen Bozgeyik, Anayasa'da yer alan temel özgürlüklere saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.

Açıklama boyunca, "Seçim bütçesi değil, geçim bütçesi", "Sermayeye değil, emekçiye bütçe", "İşte sendika, işte KESK" sloganları atıldı.

Toplanan imzaların Meclis'e teslim edilmesi sonrası kitle kitlesel basın açıklaması için KESK Genel Merkezi önüne geçiş yaptı.