2 Ekim 2024 Çarşamba

Kırıklar ve Menemen hapishanelerinin savcısıyla görüşme

Kırıklar ve Menemen hapishanelerinin sorumlu Cumhuriyet Savcısı ile görüşen heyet, görüşmelerin olumlu geçtiğini aktardı. Heyet, İzmir'den başlattıkları görüşmeleri tüm hapishanelerde devam ettireceklerini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Fatma Kurtulan, Hüseyin Kaçmaz, Serpil Kemalbay, Züleyha Gülüm, İzmir Barosu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) temsilcilerinden oluşan heyet, Kırıklar F1, F2 ve Menemen hapishanelerinden sorumlu Cumhuriyet Savcısı ile görüştü. Yapılan görüşmenin ardından heyet, İHD İzmir Şubesi binasında basın toplantısı düzenleyerek, görüşmenin içeriğine dair bilgi verdi.

HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, kendilerine gelen hak ihlali şikayetlerini savcıya ilettiklerini söyledi. Görüşmenin olumlu geçtiğini aktaran Kaçmaz, "HDP olarak buradan başlattığımız görüşmeleri tüm cezaevlerinde devam edeceğiz. Çünkü iktidarın antidemokratik uygulamaları bu kurumlarda artıyor" diye konuştu.

Ardından konuşan ÖHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Şükran Öztürk de görüşmede kendilerine gelen başvurularla ilgili bilgilendirme yaptıklarını kaydetti. Hukuka aykırı değerlendirmeler ve mevzuat hatırlatmaları konusunda savcıya görev düştüğünü ifade eden Öztürk, "Sivil toplum kuruluşları olarak cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin takipçisi olacağımızı söyledik. Bundan sonra yaşanacak bütün ihlallerde gerekli başvuruları yapıp mevzuatın daha çağdaş, özgürlükçü bir noktaya taşımak için elimizden geleni yapacağız" diye belirtti.

Toplantıda ayrıca İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Büşra Kaftan da görüşmelerin devam edeceğini söyledi.