5 Ekim 2024 Cumartesi

Kobanê Davası: Duruşmayı protesto eden avukatlar hakkında suç duyurusu

Kobanê Davası'nda heyetin duruşma periyodunu değiştirmemesi ısrarı üzerine avukatlar duruşmaya katılmazken, savcı, avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile dönemin MYK üyeleri başta olmak üzere 21'i tutuklu 108 HDP'li hakkında açılan Kobanê davasının 6. duruşmasının üçüncü oturumu Sincan Hapishanesi Adliyesi'ndeki Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Duruşmaya HDP milletvekilleri katıldı. Davada tutuksuz yargılanan HDP önceki dönem Urfa Milletvekili İbrahim Binici ile tutuklu yargılanan Kürt-Pen üyesi Nezir Çakar duruşma salonunda hazır bulunurken, dava avukatları ile tutuklu yargılanan siyasetçiler mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Duruşma, mahkeme başkanının dosyaya eklenen evrakları okumasıyla başladı. Mahkeme başkanı, dava avukatları ve yargılanan siyasetçilerin mazeret bildirdiğini kaydetti.

AVUKATLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Ardından söz alan savcı mazeret taleplerinin reddine, sağlık nedeniyle dilekçe sunanların mazeretlerin kabulüne, sanıkların savunmalarını yapmaları için kolaylık sağlanmasına, dosyaya gelmeyen ve duruşma salonunda hazır bulunmayanlar yönünden ve duruşmaların devam etmesi gerektiği anlaşılmakla, müdafiler hakkında duruşmaya katılmadıkları nedeniyle görevlerini kötüye kullandıkları için suç duyurusunda bulunulmasına, tutuklu yargılananların ifade vermekten kaçındıkları anlaşıldığından, adli kontrol altına alınan sanıkların adli kontrollerinin devamına ve tutuklu yargılananların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme başkanı, ara kararlara hazırlık için duruşmaya 14.00'e kadar ara verdi.