4 Ekim 2024 Cuma

Kobanê davasında mahkeme başkanından 'istediğimi yaparım' savunması

Kobanê davasının bugünkü duruşması çok  sayıda hukuksuzlukla başladı. Mahkeme başkanı usulsüz şekilde beyanları tutanağa kendi istediği şekilde geçirdi. Avukatların buna itiraz etmesi üzerine, mahkeme salonunda bağıran ve avukatların mikrofonlarını kısan mahkeme başkanına avukatlar tepki gösterdi. Gerilimle başlayan duruşma devam ediyor. 

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21'i tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobanê davasının duruşması 4. gününde Sincan Hapishane Kampüsü'nde görülmeye başladı.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına Sincan Hapishanesi'nde kalan tutsakların bir kısmı katılırken bir kısmı mazeret bildirdi. Farklı hapishanelerde tutulan siyasetçilerin de bir kısmı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) bağlandı, bir kısmı yine mazeret bildirdi.

Tutuksuz yargılanan HDP eski milletvekili İbrahim Binici ve HDP eski MYK üyesi Gülfer Akkaya salonda hazır bulundu.

TUĞLUK, ATKYA SEVK EDİLECEK
Mahkeme başkanı dosyaya gelen evraklara ilişkin bilgi verdi. Kocaeli 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutulan ve sağlık durumu kötüye iden Aysel Tuğluk için yazılan müzekkereye hapishanenin verdiğini, Tuğlukun Adli Tıp Kurumuna sevk edileceğini aktardı. 

ÖLBECİ: SAVUNMAMI HAZIRLADIĞIMDA YAPACAĞIM
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, HDP eski MYK üyesi Zeynep Ölbeci söz aldı. Kürtçe konuşan Ölbeci, dava dosyalarının tamamının henüz kendisine gönderilmediğini belirtti. Esasa ilişkin savunma vermeye hazırlanamadığını dile getiren Ölbeci, savunma için hard disklerin kendisine ulaşmasını beklediğini söyledi. Susma hakkını kullanmadığına dikkat çeken Ölbeci, "Ben bir yıldır tutukluyum. Susma hakkımı kullanabileceğim bir durum yok, savunmamı yapacağım. Mahkeme hapishanelerin durumundan ne kadar haberdar bilmiyorum ama avukatlarımın getirdiği evraklardan bazı belgelerin okuma komisyonundan geçmesi gerektiği belirtilerek tarafıma verilmedi. Savunmamı hazırladığımda savunma yapacağım" diye belirtti.

'DEVLET POLİTİKASI SONUCU HAPİSHANELERDE ÖLÜMLER YAŞANIYOR'
Hapishanelerde artan hak ihlallerine ve yaşanan ölümlere dikkat çeken Ölbeci, "Son süreçte cezaevlerinde şüpheli şekilde ve hastalıktan yaşamını yitiren arkadaşlarımız oldu. Bu politikaları kınıyorum. Sebebi ne olursa olsun sistematik devlet politikasını bir sonucudur bu. Bu şaibeli ölümler nasıl yaşandı? Neden aileler otopsiye alınmadı? En yaşamsal konularda bile sorun çıkarılıyor. Kendi yaşamlarını idame edemeyecek arkadaşlarımızı tedavi için buraya getirdiler ama tedavileri yapılamıyor. Bunun için de Adalet Bakanı'na sesleniyorum. İnsan hakları kurumlarını da buraya gelmeye davet ediyorum. Bize pandemiyi bahane ediyorlar ama ailelerimize bile birçok sorun çıkarıyorlar. Kıyafetlerine kadar karışıyorlar. Bu yaklaşımı kabul etmiyor ve kınıyoruz" şeklinde konuştu.

'DİLEKÇEMİZ DURUŞMA TUTANAKLARINA YANSIMADI'
Avukat Ali Bozan söz aldı. Ölbeci'nin mahkemenin ara kararında belirttiği "susma hakkı" na dair dosyaya gönderdiği dilekçenin duruşma tutanaklarına yazılmadığını söyleyen Bozan, "Bunun duruşma tutanaklarına yansıtılmasını talep ediyoruz. Yine mahkemeye gönderdiğimiz ara karara itiraz eden dilekçemiz de duruşma tutanaklarına yansımadı, bu dilekçeye dair de ara karar kurulmasını istiyoruz" dedi. 

TUTANAĞA, 'SAVUNMA YAPMAYACAKLAR' KAYDI
Avukatın talepleri üzerine ara karar oluşturan mahkeme başkanı, "Mahkememizin 10 Aralık 2021 tarihli ara kararı doğrultusunda ilk sorguları yapılmamış sanıklara savunmalarını yapmaları için imkan verileceği, yapılmadığı taktirde müşteki beyanlarının alınmasına geçileceğinin belirtildiği, bu duruşma periyodunda sanıklardan Gülfer Akkaya'nın savunmasını yaptığı, diğer bir kısım sanıkların savunmalarının hazır olmadığını ve süre talebinde bulundukları, bir kısım sanık müdafi avukat Ali Bozan'ın bu periyotta başkaca sanığın savunma yapmayacağını belirttiği nazara alınarak müşteki vekillerinin beyanlarının alınmasına karar verildi" ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı, avukatların söz konusu ara karara yaptıkları itirazın da CMK'da yer almadığı gerekçesiyle talebe dair ara karar oluşturmadı. 

MAHKEMEDE GERGİNLİK
Avukatlar, kurulan ara karara dair söz almak istedi. Avukatlar, "Söz talebimiz var. Böyle bir usul yok. Cezaevlerinden gelen yazıları duruşma tutanaklarına yansıtmıyorsunuz ya da gerçek dışı yansıtıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

MAHKEME BAŞKANI AVUKATLARIN SÖZÜNÜ KESTİ
Mahkeme başkanı avukatların sözünü keserek, tutanağa avukatların sözleri yerine, "Düzeni bozacak şekilde davranışlarda bulundu" şeklinde geçti.

AVUKATLAR: USULE AYKIRI HAREKET EDİYORSUNUZ
Mahkemeye itiraz eden avukatlar, ısrarla söz talep etti. Avukatlar, usule aykırı hareket edildiğini belirterek, "Usule aykırı bir şekilde müşteki beyanlarına geçiyorsunuz. Böyle bir usul yok" dedi.

MAHKEME BAŞKANI AVUKATLARIN MİKROFONUNU KAPATTI
İçişleri Bakanlığı adına avukat Hasan Demir katılma talebinin kabul edilmesini istedi. İçişleri Bakanı avukatının katılma talebinin ardından avukatlar, katılma talebine dair söz almak istedi. Avukatların mikrofonunu açmayan mahkeme başkanı sesini yükselterek, "Susun diyorum" dedi. Avukatları duymazlıktan gelen mahkeme başkanı, avukatların mikrofonunu açmadı.

İKTİDAR AVUKATLARININ KATILMA TALEBİ 
Ardından Karayolları Genel Müdürlüğü adına avukat Merve Mert katılma talebinde bulundu.

Mahkeme başkanı avukatların itirazlarını CMK'da belirtilen maddeleri hatırlatmalarına rağmen duymadı ve farklı şekilde tutanaklara geçti.

Emniyet Genel Müdürlüğü adına avukat Bahar Koç Görmez, katılma talebinin kabul edilmesini istedi.

Ardından mahkeme başkanının tavrına tepki gösteren dava avukatları, "Siz kanunsuzluk yapıyorsunuz. En azından görünürde eşitliği sağlamak zorundasınız" dedi.

MAHKEME BAŞKANI: İSTEDİĞİM ZAMAN İSTEDİĞİM KİŞİYE SÖZ VERİRİM
Avukatların söz taleplerini duymazdan gelen mahkeme başkanı, taleplerini tutanağa geçirmediği gibi, "Ben kime söz vereceğimi biliyorum. Mahkemeyi ben yönetiyorum. İstediğim zaman istediğim kişiye söz veririm" şeklinde konuştu. 

AYLA AKAT ATA'YA SÖZ VERİLMEDİ
Mahkemede yaşanan gerginlik ve avukatlara söz verilmemesi üzerine Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata söz almak istedi. Ata'ya da söz vermeyen mahkeme başkanına tepki gösteren dava avukatları, "Siz burada geçen her şeyi tutanağa geçmek zorundasınız. Siz tarihe gerçeği yazmak istemeyen mahkeme olarak geçeceksiniz" dedi.

Ardından MİT ve Adalet Bakanı adına avukat Güler Duman Çan katılma talebinin kabul edilmesini istedi.

Mahkeme başkanı, beyanlarının tutanaklara geçmesinde ısrarcı olan dava avukatlarına bağırdı.

Ardından avukatların ısrarı üzerine Ayla'ya söz verildi. Duruşma Ata'nın konuşmasıyla devam ediyor.