2 Ekim 2024 Çarşamba

Kobanê davasında yarına kadar ara

Kobanê davasında savunmasını sürdüren Zeynep Ölbeci, kayyumların esas amaçlarından birinin de kadın kazanımlarını yok etmek olduğuna vurgu yaptı.

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası'nın 12'nci duruşması, 3'üncü gününde Sincan Hapishane Kampüsü duruşma salonunda görüldü.
 
Duruşma Kürt siyasetçi Zeynep Ölmeci'nin savunmasıyla devam etti. Kayyumların yerel yönetimlerde kadın kimliğini ortadan kaldırmak istediğine dikkat eken Ölbeci, erkek egemen devletin kayyımlarla kendisine yeni görevlendirmeler yaptığını belirtti. Ölbeci, "Cenazeler için araç bile vermediler. Bir araya gelen kadınlara cinsiyetçi iş birliği dayatıldı. Kayyım kadınları işten çıkardı ve evde oturmaları için çalıştı. Kayyımlar erkeklerin kadınlar üzerindeki planlarını ortaya çıkarmıştır. Mahallelerdeki karakol inşalarıyla kadınları militarizmle karşılaştırmış, kendi sistemleriyle cinsiyetçi kurumlar oluşturmaya çalışmışlardır. Bizim belediyelerimiz şeffaflardı. Farklı kimliklere sahip yereldeki kadınlar, yönetimde aktif olarak yer almışlardı. Kadın politikalarını dile getiriyorlardı ve uyguladılar. Şimdi ise kayyımlar, belediye çevresini beton duvarlarla örmüşlerdir. Çevresini asker ve polislerle kapatmışlar" dedi.

Söz alan Avukat Ali Bozan, "Dün de müvekkilimin iki kere sözü kesildi. İddianamede müvekkilimle ilgili sadece gizli tanık beyanları mevcut. Bir gizli tanık yüzünden 1 yıldır tutuklu. 3 bin 530 sayfalık iddianamede müvekkilimle ilgili yarım sayfalık bir bölüm var. Bu süre içerisinde mahkeme heyetinin evrakları incelemesi mümkün değil. Savunmayı sürekli kesmeniz iddianameyi doğru düzgün okumadığınız anlamına geliyor. Tanık Kerem Gökalp'e neden müdahale etmediniz" diye sordu.

AKP'nin DBP belediyelerine atanan kayyumların aynı zamanda kadın özgürlükçü, ekolojik paradigmaya karşı da atandığını belirten Ölbeci, kayyumların tekçi politikalarını hatırlattı. 
Halkın iradesiyle seçilen BDP belediyelerinin özgür kadın paradigmasını sahiplendiğini ifade eden Ölbeci, AKP'nin antidemokratik ve savaş politikalarını kadınlar üzerinde uyguladığının altını çizdi ve ekledi: "Seçme ve seçilme hakkını ayaklar altına aldılar. Demokratik değerlere zorba bir şekilde müdahale etti. BDP ve HDP belediyeleri kadın çalışmalarını kurumsallaştırmaya çalıştı ancak kayyımlar bunları yok saydı. İlçe ve merkezlerde 43 kadın merkezi kapatıldı. Erkek şiddetine karşı hizmet ve bilgilendirme sistemini öne çıkardık ve gelişim kaydetmiştik ancak bu da kayyımların hedefi haline geldi. Kayyımların AKP'ye olan sadakati ortadadır. 2016'daki kayyımların atanmasıyla birçok kadın eş başkanımız tutuklandı." 

Ölbeci, savunmasına yarın devam etmek istediğini belirterek ara istedi. Ardından mahkeme başkanı, siyasetçi Ayşe Yağcı'yı, kendisine yönelik Diyarbakır Başsavcılığı tarafından hazırlanmış başka bir iddianame nedeniyle savunma vermeye çağırdı. Yağcı, avukatının duruşma salonunda olmaması sebebiyle savunmasını daha sonrasında vermek istediğini belirtti.

Duruşmaya yarına kadar ara verildi.