2 Ekim 2024 Çarşamba

Kobanê operasyonuna tepki: HDP diz çökmedi, çökmeyecek

Kobanê soruşturması kapsamında 13 ilde HDP'ye yönelik gerçekleştirilen operasyonlara pek çok ilde tepki gösterilerek, AKP iktidarının HDP'ye dönük saldırılarla iktidarını koruyamayacağı ve HDP'nin saldırılara boyun eğmeyeceği ifade edildi.

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik Kobanê soruşturması kapsamında 91 kişi hakkında verilen gözaltı kararına ve Cizre ilçe binasına yönelik polis baskınına birçok kentte düzenlenen basın açıklamalarıyla tepki gösterildi.

DİYARBAKIR
HDP Diyarbakır İl Örgütü, Kobanê soruşturması kapsamında verilen gözaltı kararlarına ilişkin Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi. "Em li virin em HDP ê diparêzin, kes nikare îradeya me bişkîne" pankartının açıldığı açıklamaya HDP Diyarbakır Milletvekilleri Dersim Dağ, İmam Taşçıer ve il eş başkanlarının yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri katıldı.

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, her geçen gün partilerine yönelik saldırıların arttığına dikkat çekerek, gözaltı operasyonuna tepki gösterdi. AKP'nin iktidarı kaybetme korkusuyla HDP'ye saldırdığını ifade eden Ceylan, "AKP ve MHP'nin amacı HDP'nin demokratik siyaset yapmasını engellemek ve barışın sesini kısmaktır. AKP-MHP bugün her yerde zulmü farz kılmak istiyor. Tüm bu saldırılara rağmen HDP her zaman ayaktadır" ifadelerini kullandı. Her zaman iradelerine sahip çıkacaklarını kaydeden Ceylan, AKP iktidarının kaybetmeye mahkum olduğunu söyledi.

Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, HDP'nin uzun zamandır operasyonlarla baskı altına alınmaya çalışıldığını ifade ederek, "Bugün yine Kürt siyasetine dönük politikalar yürütülüyor. Aslında HDP şahsında halkı sindirme halkın iradesini yok sayma politikaları yürütülüyor. Kobane'de IŞİD'in kaybetmesini hazmedemeyenler bunun intikamını Kürt halkından alıyor" dedi. Kobanê'nin Kürt halkının en meşru mücadelelerinden biri olduğuna işaret eden Dağ, AKP'nın bunu kriminalize etme çabalarının boşa düşeceğini söyledi. Dağ, sözlerine şöyle devam etti: "IŞİD nasıl Kobanê'de kaybettiyse AKP de Amed'de kaybedecek. 2022 Amed Newrozu bunun en büyük örneğidir. Kürt halkı, HDP diz çökmedi, hiçbir zaman da çökmeyecek. Kazanan halklar kaybeden AKP olacak."

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü, Cizre'de ilçe binalarına yönelik baskına ve Kobanê Soruşturması kapsamında yapılan gözaltı operasyonlarına karşı il binası önünde bir araya geldi. "Em HDP ê Diparêzin/HDP'yi savunuyoruz" pankartının açıldığı eylemde konuşan HDP Mardin İl Eş Başkanı Perihan Ağaoğlu, HDP'ye yönelik saldırıların demokratik siyaset yürütme mücadelesini baskılamaya yönelik olduğunu kaydetti. 

"HDP 3'üncü yoldur. HDP bir fikriyattır. HDP özgürlüktür. HDP halkların umududur. Siz halkların iradesini engelleyemezsiniz. Biz vardık, varız, var olacağız" diyen Ağaoğlu, faşizmin tarz ve yöntemlerini kınadı.

HDP Mardin il Eş Başkanı Salih Kuday ise, AKP ve MHP iktidarının tıkandığı her dönem HDP'ye yönelik operasyonlar gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, Kürt halkının bu operasyonlara hiçbir zaman baş eğmediğini ve ısrarla mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

URFA 
HDP Urfa İl Örgütü, parti binası önünde toplanarak operasyonlara tepki gösterdi. HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ile Ömer Öcalan, Barış Anneleri ve çok sayıda HDP'linin katıldığı açıklamada konuşan HDP Urfa İl Eş Başkanı Ziya Çalışkan, "Gün geçtikçe, ekonomi ve siyasi çıkmaza giren AKP-MHP iktidarı, bunu örtbas etmek için her gün; gündemi farklı yöntemlerle meşgul etmekte, toplumun dikkatini dağıtmak için her türlü yasa dışı yöntemlerle başvurmakta asla geri durmamaktadır" dedi.

Açıklamada söz alan HDP Milletvekili Ömer Öcalan ise şu ifadeleri kullandı: "Bizimle baş edemeyenler entrika peşindeler. Kobanê davasının hangi entrikalar ile planlandığını biliyoruz. Biz korkuyu yendik. Bu çeteci anlayış kaybedecek. Demokratik siyaseti sürdüreceğiz. Biz meşruyuz."

ANTEP
HDP Antep İl Örgütü, 13 ilde HDP üye ve yöneticilerine dönük operasyona karşı Yeşilsu Parkı'nda bir basın açıklaması düzenledi. HDP İl Eş Başkanı Avni Binici, "Şu an devam eden Kobane kumpas davası ve partimizi kapatma davası demokrasinin, hukukun nasıl ayaklar altına alındığının en iyi göstergesidir" dedi.

AKP-MHP iktidarının her alanda yağma ve talan politikaları yürüttüğünü kaydeden Binici, HDP'ye yapılan saldırıların, Türkiye'deki bütün demokrasi güçlerine ve halkların kardeşliğine yönelik olduğunu dile getirdi. Binici, "HDP olarak tüm bu siyasi soykırım operasyonlarını, hukuk dışı uygulamaları boşa çıkarmak için daha fazla çalışacağız ve Türkiye'de demokrasiyi, barışı her ne olursa olsun halklarımızla birlikte mutlak surette inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

MERSİN 
HDP Mersin İl Örgütü de Kobanê operasyonu kapsamında gerçekleştirilen gözaltılara ilişkin Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. Basın açıklamasına Barış Anneleri Meclisi, TUAY-DER, AKKAY-DER, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, KESK, DİSK, CHP, EMEP, Tüm Emekli-Sen ve İHD de destek verdi. "Baskılar bizi yıldıramaz" pankartının açıldığı eylemde konuşan HDP Mersin İl Eş Başkanı Bedriye Kuş, baskılara karşı mücadele edeceklerini söyledi. 

İSKENDERUN
HDP İskenderun İlçe Örgütü, partilerine yönelik baskıları protesto etti. Parti binasında düzenlenen toplantıda konuşan HDP İskenderun İlçe Eş Başkanı Abdurrahim Şahin, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.