2 Ekim 2024 Çarşamba

Kobanê soruşturmasında aynı davadan tutsak Tuncel'e gözaltı kararı

Ankara merkezli gözaltı operasyonunun Kobanê davasının soruşturma savcısı Ahmet Altun tarafından yürütüldüğü öğrenildi. Operasyonun aynı davada ifade veren gizli tanık "ULAŞ”ın beyanları üzerinden yapıldığı belirtildi. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 13 kentte 91 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Yapılan ev baskınlarında şimdiye kadar 46 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

GİZLİ TANIK BEYANLARINA DAYANDIRILDI
Mezopotamya Ajansı'nın (MA) haberine göre soruşturma, Kobanê davasının soruşturma savcısı Ahmet Altun tarafından yürütüldü. Dosyada, “şüpheli ve müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceğinden soruşturma tamamlanıncaya kadar dosya hakkında kısıtlama kararı verilmesine” kararı verilirken, Kobanê  davasında daha önce dinlenen gizli tanık “ULAŞ”ın beyanlarına dayandırıldığı öğrenildi.

TUNCEL, AYNA VE YÜKSEK HAKKINDA DA GÖZALTI KARARI
Soruşturma kapsamında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel, Emine Ayna ve Kamuran Yüksek hakkında da gözaltı kararının olduğu öğrenildi. Tuncel'in, Kobanê davası nedeniyle tutukluluğu devam ederken, Ayna ise aynı dava kapsamında 3. duruşmada tahliye edildi. Hakkında gözaltı kararı olan 21 kişinin ise yurt dışında olduğu belirtildi.

Mersin, Van, Adana, İstanbul, Diyarbakır, Dersim ve Urfa'nın da aralarında bulunduğu birçok kentte Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski belediye eşbaşkanlarının da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER
Gözaltına alınanlardan ismi öğrenilenler şöyle: İstanbul'da HDP eski saymanı Zeki Çelik, Mersin'de Akdeniz Belediyesi eski Belediye Eşbaşkanı Fazıl Türk, Akdeniz Belediyesi eski çalışanları Hasan Çat, Selami Turhan, Diyarbakır'da, Büyükşehir Belediyesi eski çalışanı Metin Klavuz, Mehmet Akın, Hafize İpek, Med-Tuhad Fed yöneticisi Osman Kaya, İlyas Tekin, Şahin Eroğlu ve soyisimleri öğrenilemeyen Hacı, Murat ile Zana, Urfa'da Mersin Mimoza Kadın Derneği Yöneticisi Ülfiye Özcan, Adana'da HDP Adana il yöneticisi Mustafa Bilgiç ile Şefik Özbey, Eyüp Öcal ve Necmettin Aslan'ın da bulunduğu 6 kişi, Van'da İpekyolu Belediyesi eski Meclis üyesi Nihat Gezici, Dersim'de Dersim Belediyesi eski Özel Kalem Müdürü Sevim Soylu, Erdal Avcı gözaltına alındı.