24 Eylül 2024 Salı

Köln'de Akbayır ve Güneş için adalet nöbeti

Dayanışma'nın Sesi Derneği'nin Köln'de gerçekleştirdiği 87. Adalet Nöbetinde, Hamide Akbayır ile Mahmut Güneş'in durumuna dikkat çekildi.

Almanya'nın Köln kentinde Dayanışma'nın Sesi Derneği'nin (Stimmen der Solidaritat) çağrısıyla 87. Adalet Nöbeti Merkezi Tren İstasyonu önünde gerçekleştirildi.

Nöbette Ren Westfalya eski Milletvekilli ve Köln eski Belediye Meclis üyesi Hamide Akbayır ile Kayseri'de tutuklanan Mahmut Güneş'in durumuna dikkat çekildi.

Dayanışma'nın Sesi Derneği adına yapılan konuşmada, Türkiye'de üç Almanın yurtdışı yasağından dolayı Köln'e dönemediği, ayrıca Bochum kentinde yaşayan iş insanı Mahmut Güneş'de Türkiye girişinde tutuklandığı hatırlatıldı, 12 Ekim'de görülecek ilk duruşmasına çağrı yapıldı. Eylemde ilk sözü alan Köln Belediye Meclis üyesi Jörg Detjen, "Hamide ile 30 yıldır tanışıyoruz ve politik mücadelede aktif yer alıyoruz. Hamide her zaman insan hakları için mücadele ediyordu" dedi. Ardından Köln Belediye Meclis üyesi Dilan Yazıcıoğlu ise Hamide Akbayır'ın Köln'de düzenlenen eyleme yolladığı mesajı okudu. Akbayır, "Köln'de başlattığınız bu dayanışma beni çok mutlu etti ve bana güç verdi" dedi.

KÖLN BELEDİYESİ OLARAK HAMİDE'NİN ARKASINDAYIZ
Köln Belediye Başkanı Andreas Wolter ise, "Köln Belediye Meclis üyeleri olarak Hamide'nin yanındayız" dedi. Köln Üniversitesinde bir dönem öğretim görevlisi olarak görev yapan Hamide Akbayır'ın öğrencileri ise imza kampanyası başlattıklarını duyurdu. Hamide'nin komşularından Angelika Spilker-Jacobs'da, Hamide'nin geri gelene kadar bu çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Solparti Milletvekilli Andrej Hunko ise, "AKP-MHP iktidarı muhaliflerine yönelik saldırıları ve baskıları sürekli devam etmekte. Türkiye'de belediye başkanları, milletvekilleri ve çok sayıda gazeteciler başta olmak üzere çok insan tutuklu durumda. AB'nin Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması için Türkiye'yi uyardı. Türkiye'ye baskıyı arttırak Demirtaş ve Kavala'nın serbest bırakılmasını zorlamalıdır" diye kaydetti.

Hamide Akbayır ile aynı dönem Ren Westfalya eyaletinde milletvekilli görevini yapan Ali Atalan ile Barbel Beuermann de birer konuşma yaptı. Atalan, "Bu saldırılara Almanya başta olmak üzere AB ülkeleri daha sert tuttum almalıdır" ifadelerini kullandı.

MAHMUT GÜNEŞ SERBEST BIRAKILSIN
Bochum Belediye Meclis üyesi Anna di Bari ise 2 aydır Türkiye'de tutuklu bulunan Mahmut Güneş'in durumuna dikkat çekti. Di Bari, "Mahmut Güneş hukuksuz bir şekilde Türkiye'de tutuklu bulunmakta ve 12 Ekim'de ilk defa mahkeme karşısına çıkacak. Biz Mahmut Güneş'in derhal serbest bırakılmasını istedi ve 11 Ekim'de Bochum'da adalet nöbeti düzenleyeceklerini duyurdu" dedi.

87. Adalet Nöbetinde Türkiye'de tutuklu bulunan Erdener Demirel ve Patrick Kraicker, hasta tutsak İsmail Yılmaz ile HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'in fotoğrafları taşındı.