7 Ekim 2024 Pazartesi

Konya Emniyet Müdürü Dinç'in katliam sicili

Dedeoğlu ailesinden 7 kişinin katledildiği Konya'da İl Emniyet Müdürü olarak görev yapan Engin Dinç'in adı, Hrant Dink'in katledilmesinden 10 Ekim katliamına kadar birçok katliamda geçti. Dinç, ırkçı katliamdan kısa bir süre önce Erdoğan tarafından Konya'da görevlendirildi.

Engin Dinç, AKP iktidarı döneminde yaşanan birçok katliamda adını duyduğumuz emniyet müdürlerinden biri.

Hrant Dink'in katledildiği dönem Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan Dinç, katliamın baş sanıklarından Erhan Tuncel'i 'muhbir' yapan ve Ermeni gazeteci Hrant Dink'in öldürüleceğinden haberdar olan kişi.

DİNK'İN KATLEDİLMESİNİN ÖDÜLÜ
Dink'in katledilmesi davasında, "Bu cinayeti işleyecek kişileri bilmesine rağmen açık ve yakın tehlike altında bulunan Hrant Dink'in yaşam hakkını korumamıştır. Görevi gereği cinayet hazırlığı yapan suç örgütüne operasyon yaptırmayarak, Hrant Dink'i kanundan kaynaklanan koruma yükümlülüğüne aykırı hareket ederek kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçunu ve görevi kötüye kullanma suçlarını işlediği anlaşılmıştır" suçlamaları yöneltilerek yargılanan Engin Dinç görevine devam etti. Ve 'devlete hizmetleri' nedeniyle ödüllendirilerek kısa süre sonra İstihbarat Daire Başkanlığı'na getirildi.

26 Ağustos 2004'ten, 19 Eylül 2007'ye kadar Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Dinç döneminde, TAYAD'lılara linç girişimi, McDonald's bombalanması ve Rahip Santoro'nun öldürülmesi gibi pek çok saldırı, katliam yaşandı.

ENGİN DİNÇ'E 'FETÖ' SORUŞTURMASI
Milliyet yazarı Tolga Şardan, İstihbarat Daire Başkanı görevindeyken Engin Dinç hakkında 'FETÖ' soruşturması başlatıldığını yazmıştı. 2016 yılında başlatılan soruşturmanın Dinç'in bir zamanlar birlikte çalıştığı yardımcısı R.K'nin müfettişlere, "Aralarında FETÖ'cü bulunan söz konusu jandarma personelinin çalışma yapması için mahkemenin olumsuz karar vermesine karşın Dinç'in girişimleri sonucunda bakan onayı ile daireye gelip çalışmaya başladıklarını" anlatmıştı.

Müfettişlerin hazırladığı ön raporun ardından hakkında 'FETÖ soruşturması izni' verilen Engin Dinç kısa bir süre sonra Eskişehir Emniyet Müdürü olarak atanmıştı.

IŞİD KATLİAMI İSTİHBARATINI GİZLEDİ
Engin Dinç'in adını bir kez de MİT-IŞİD işbirliğiyle gerçekleştirilen 10 Ekim katliamında duyduk. 

10 Ekim katliamı döneminde Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı görevinde bulunan Engin Dinç, IŞİD'in katliam saldırısına dair istihbaratı 8 Ekim 2015 tarihinde elde etmesine rağmen 2 gün sakladı. İstihbaratın Dinç tarafından Terörle Mücadele Şube Müdürlüklerine 10 Ekim sabahı gönderildiği bilgisi Mülkiye Müfettişleri raporuyla ortaya çıktı.

Dinç o dönemde de korundu. Katliamı gerçekleştirecek IŞİD çetesinin isminin dahi yer aldığı raporu 2 gün boyunca gizli tutan Dinç, Mülkiye Müfettişlerinin 10 Ekim katliamında ihmali olabileceği şüphesiyle ifadesini aldığı emniyet görevlileri arasında ise yer almadı.

25 Ekim 2016 tarihinde Eskişehir Emniyet Müdürü görevine getirilen Engin Dinç, MLKP/ FESK komutanlarından Ozan Sökmen ve FESK gerillası Fırat Şeran'ın 2 Ekim 2019 tarihinde Eskişehir'de bulundukları evde katledildikleri dönem bu görevde bulunuyordu.

ERDOĞAN KATLİAM ÖNCESİ KONYA'YA ATADI
Engin Dinç, Konya İl Emniyet Müdürlüğüne, 7 kişilik Dedeoğlu ailesi Konya Meram'da ırkçılar tarafından katledilmeden kısa bir süre önce getirildi.

Dinç, Konya'da başlayan ırkçı saldırı ve katliamların yürütücüsü pozisyonuna 7 Temmuz günü Tayyip Erdoğan tarafından atandı.