7 Ekim 2024 Pazartesi

Konya katliamı birçok kentte protesto edildi

Konya katliamına birçok kentte yapılan açıklamalarla protesto edildi. Açıklamalarda, "Bu saldırıların ırkçı bir temele dayandığını, iktidarın ayrımcı ve ırkçı politikalarından cesaret aldığını, beslendiğini gizlemeye kalkarsa iktidar politikalarına ortak olmuş demektir" diye belirtildi.

Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğlu ailesine yönelik yapılan ırkçı saldırı sonucunda 7 kişinin katledilmesine ilişkin birçok kette eylemler düzenlendi. Katliamın sorumlusunun iktidar olduğu belirtilen açıklamalarda, "Bu saldırıların ırkçı bir temele dayandığını, iktidarın ayrımcı ve ırkçı politikalarından cesaret aldığını, beslendiğini gizlemeye kalkarsa iktidar politikalarına ortak olmuş demektir" diye belirtildi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da bulunan demokratik kitle örgütlieri, Konya katliamına ilişkin Koşuyolu Parkı'nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi. Birçok kişinin katıldığı açıklamanın Türkçesini İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun okurken Kürtçeyi ise Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Songül Aytek Avşar okudu. eylemde "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Hak hukuk adalet direnerek gelecek" sloganları atıldı.

Zeytun, Konya'da gerçekleşen saldırının toplumsal, ekonomik ve siyasi politikalardan bağımsız olmadığını, toplumsal kutuplaşmalara sebep olduğunu belirterti. Kürtlere yönelik yaşam hakkı başta olmak üzere ağır insan hakları ihlallerine yol açan bu saldırıları kınadıklarını ifade eden Zeytun, "Kürt kimliği ve Kürtçe dilini kullanmaktan kaynaklı her türlü ırkçı saldırılara zemin hazırlayan toplumsal barışı ve bir arada yaşama kültürünü zedeleyen politikalardan ve söylemlerden vazgeçilmesini, ırkçı saldırıların önüne geçmek için herkesi ortak tepki koymaya davet ediyor, etkin bir şekilde bütün yönleriyle soruşturmanın yürütülerek faillerin cezalandırılmasını, ihmali olan kamu görevlileri hakkında da idari ve adli soruşturmaların başlatılmasını talep ediyoruz" dedi.

Açıklama alkışlar ve sloganlarla son buldu.

BATMAN
İHD Batman Şubesi, Konya katliamına ilişkin dernek binasında açıklama yaptı. İHD Yönetim Kurulu Üyesi Gülbahar Kaya, Kürtlere yönelik nefret söylemlerinin akıl almaz bir boyut kazandığını söyledi. Kaya, "Bu nedenle siyasi iktidarı bir kez daha ayrımcı ve nefret içerikli söylem ve politikaları terk etmeye, cezasızlık zırhını kaldırmaya ve toplumsal barışa daha fazla zarar vermemeye davet ediyoruz. Bunun ilk adımı da Konya'nın Meram ilçesinde yaşanan bu elim olayı bir an önce aydınlatmak olmalıdır. Dolayısıyla demokrasi, barış ve insan haklarından yana olan herkesi ortak tutum almaya, ayrımcılığa, nefret söylemine ve şiddete hayır, demeye davet ediyoruz" dedi.

ADANA
Adana Barosu, yayınladığı açıklamada, "Son dönemde artan, etnik sebeplerle ve ırkçı bir saikle yapıldığı değerlendirilen olaylar nedeniyle 21 Temmuz tarihinde 15 Baro, yaşanan olaylara dikkat çekmek amacıyla bir açıklama yapmış fakat bu açıklama dikkate alınmak yerine Barolarımız yandaş medya eliyle terörize edilmiştir. 25 Temmuz tarihinde 48 Baro ortak açıklama yaparak yaşanan olaylara yeniden dikkat çekilmiştir. Yapılan açıklamalarda vurgulanan endişeler ne yazık ki nefret suçlarına karşı cezasızlık politikası nedeniyle katliama dönüşmüştür" dedi.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, İnönü Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla Konya'da ırkçı saldırı sonucunda 7 kişinin katledilmesini protesto etti. Polis, park çevresini bariyerlerle kapatırken; alana girmek isteyenlerin tek tek üstünü aradı. "Irkçı saldırılar durdurulsun, sorumlular yargılansın" ve "Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok" pankartını açan yüzlerce kişi sık sık, "Faşizme karşı omuz omuza" ve sloganı attı.

Açıklamada konuşan İHD Adana Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş, ırkçı saldırıyı kınayarak sorumluların yargılanmasını istedi. 

Açıklama sonrası HDP'liler, ellerinde HDP bayraklarıyla alkış ve zılgıtlarla ile "HDP halktır HDP burada" sloganlarıyla binalarına doğru yürüyüşe geçti.

ŞIRNAK
Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesine yönelik yapılan ırkçı saldırıda 7 kişinin katledilmesine Cizre'den tepki gösterildi. HDP İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya HDP İl ve ilçe yöneticileri, TJA aktivistleri ile çok sayıda kişi katıldı. Kitle adına konuşan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, saldırıdan nefret söylemlerini yayan iktidarın sorumlu olduğunu kaydetti.

Açıklama 5 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.

Konya'daki ırkçı saldırı Şırnak'ın İdil ilçesinde protesto edildi. HDP İdil İlçe Örgütü önünde çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada "Katilleri tanıyoruz söz veriyoruz hesabını soracağız" yazılı pankart açıldı. Yapılan açıklamada katliam kınandı.

SİİRT
HDP Siirt Örgütü, Konya'daki katliamı il binası önünde gerçekleştirdiği basın açılamasıyla protesto etti. Açıklamaya HDP Siirt Milletvekili Sıdık Taş, Barış Anneleri Meclisi, TJA ile il ve ilçe örgütlerinin eşbaşkanı ve yöneticileri katıldı. "Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok" pankartının açıldığı açıklamada HDP İl Eşbaşkanı Yusuf Batur konuştu. Batur, "Yalnız değiliz, asla güçsüz değiliz. Bütün bu planları boşa çıkaracak, ortak eşit yaşamı savunacak, bu ülkeye barışı getirecek en önemli gücüz ve bu gücü de halkımızın kararlı desteğinden alıyoruz. Halkımıza karşı sorumluluğumuzun bilincindeyiz, halkımıza karşı görevlerimizin farkındayız" ifadelerini kullandı.

Açıklama "Faşizme karşı omuz omuza" sloganıyla son buldu.

DENİZLİ
HDP Denizli İl Örgütü de Konya'da katledilen Kürt aile için Merkezefendi ilçe binası önünde açıklama yaptı. "Irkçılığa ve faşizme karşı birleşelim. Yaşasın halkların kardeşliği" pankartının açıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu Üyesi Sedat Şenoğlu'nun yani sıra çok sayıda kişi katıldı. Burada yapılan açıklamada katliam kınanarak, sorumluların hesap vermesi istendi.

HDP'liler Manisa'nın Turgutlu ilçesinde de katliamı protesto etti.

DERSİM
Dersim'de bulunan siyasi partiler ve İHD, Konya katliamına tepki gösterdi. Saldırıların katliamlara dönüşmesini iktidarın söylemlerinden kaynaklandığını belirten siyasi parti ve dernek yöneticileri, ırkçı saldırılara karşı tek çözümün emek ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesinden geçtiğini söyledi.

HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, Konya'da Karslı Kürt aileye yapılan saldırının bilinçli ve planlı bir saldırı olduğunu belirtti. Mayıs ayında aynı aileye linç girişiminin yaşandığını hatırlatan Yeşil, "Aile daha önce saldırıya uğruyor ve yetkililer aileye korumak yerine saldırıyı gerçekleştirenleri koruyor. Burada devletin ve yargının taraflı yönünü görmememiz mümkün değil. Bu saldırı bilerek ve planlı olarak gelmiştir. Saldırı sadece saldırıyı yapanlar değil sistemin, yargının ve kolluğun hepsinin ortak politikalarıyla gelişmiştir" dedi.

Emek Partisi ve İHD yöneticileri da yaptıkları açıklamalarla katliama tepki gösterdi.

VAN
İHD Van Şubesi ve TİHV Van Temsilciliği ortak açıklama yaparak, Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesine yönelik yapılan ırkçı katliamı kınadı. İHD Van Şube Başkanı Avukat Mehmet Karataş, yaşanan katliamın siyasi iktidarın ayrımcı ve nefret içerikli söylem ve politikaları sonucu olduğunu söyledi.

KARS
HDP Kars İl Örgütü, düzenlediği basın toplantısıyla Konya'da yapılan katliama tepki gösterdi. HDP İl Eşbaşkanı Cengiz Anlı, "Katledilen ailemiz, Kars'tan Konya'ya göç eden yoksul bir Kürt ailemizdir. Ailemiz, 12 Mayıs 2021 tarihinde Konya'nın Meram ilçesine bağlı Hasanköy Mahallesi'nde daha önce linçe uğramış, dün maalesef eli kanlı faşist ve ırkçı güruhlar tarafından evleri ateşe verilerek hunharca katledilmişlerdir. Aynı kişiler tarafından defalarca tehdit edilmelerine rağmen hiç bir güvenlik önlemleri alınmadı. Kürtlere yönelik düşmanlaştırıcı politikaları bu katliama zemin hazırlamıştır. Günlerdir HDP'ye dönük geliştirilen ırkçı dalganın sonucu yaşanan bu katliamın hukuki gereği yapılmalıdır. Partimizi ve Kürt halkını toplumsal, hukuki ve siyasi olarak etkisiz kılamayanlar, katliam, nefret söylemi, linç girişimleri ve ırkçılığı devreye sokarak sonuç almaya çalışmaktadır. Deniz Poyraz'ı katleden katiller dün kirli yüzlerini Konya'da bir kez daha ortaya çıkardılar. Biz her zaman söyledik, nefret dili halkları bir birine düşmanlaştırır, nefret dili ölüm ve zulme sebep olur" dedi.

AĞRI
HDP Ağrı İl Örgütü de katliamı parti binası önünde protesto etti. HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, bu saldırı Kürtlere ilk saldırı olmadığını ve iktidarın ayrıştırıcı dile ile buna zemin hazırlandığını söyledi. Konya Katliamı'nın bilinçli, organize edilmiş bir katliam olduğunu söyleyen Taşdemir, "Daha önce bu aileye saldıranlar, tutuklandıktan sonra arka kapıdan tahliye edilerek bu katliama yol verildi" dedi. Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Iğdır, Muş, Bitlis ve ilçelerinde de katliam protesto edildi.

BALIKESİR
Ayvalık Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Konya'da Kürt aileye yönelik ırkçı saldırıyı Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. "Irkçılığa ve faşizme karşı birleşelim. Yaşasın halkların kardeşliği" pankartının açıldığı açıklamada, sık sık sloganları atıldı. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Burhaniye ve Edremit Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin destek verdiği açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.

Ayvalık Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan Nebahat Gülhan, yetkililerin saldırıyı husumet olarak nitelendirmesine tepki gösterdi. "Gün kardeşlik günüdür, ırkçılığa ve şovenizme karşı dayanışma ve el ele verme günüdür" diyen Gülhan, "Barış ve demokrasinin sesini yükseltelim! Dedeoğlu ailesine başsağlığı diliyor, soruşturmaların etkin ve halka açık şekilde sürdürülmesi için çağrı yapıyoruz. Nefret suçlarında cezasızlık politikası terk edilmelidir. Medya kullandığı dile dikkat etmeli, nefret suçlarına ağır yaptırımlar getirilmelidir" ifadelerini kullandı.

ADIYAMAN
İHD Adıyaman Şubesi, Konya'da ırkçı saldırı sonucu 7 kişinin katledilmesini, Demokrasi Parkı'nda yaptığı basın açıklaması ile protesto etti.

Basın açıklamasını İHD Adıyaman Şube Başkanı Bülent Çınar okudu. Dedeoğlu ailesine yönelik daha önceki saldırılarda kullanılan söylem ve eylemler bu katliamda da ırkçı saiklerle hareket edildiğine dair kanaatleri güçlendirdiğini belirten Bülent Çınar, "Etnik kimlikleri ailenin maruz kaldığı önceki saldıraların başlıca gerekçesidir. Dolayısıyla basit bir husumetin böylesi bir katliamla sonuçlanmasını başka türlü izah etmek mümkün görünmemektedir. Hal böyleyken, yetkililerinin gerekli koruma tedbirlerini almamaları affedilemez bir sonuca yol açmıştır" dedi.

MALATYA
Malatya Emek ve Demokrasi Güçleri Konya Meram ilçesinde aynı aileden 7 kişinin katledildiği katliamı yaptıkları basın açıklaması ile kınadı. Kent merkezinden ye alan Emeksiz Kavşağı Meydanından yapılan açıklamada, "Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok" pankartı açıldı. Açıklamada konuşan HDP Malatya İl Eşbaşkanı Yusuf Bozkuş, "Irkçılık ve faşizmin panzehiri Ortak yaşama çeşitliliği ile birlikte hem sahip çakmak hem de saygı duymaktır. Hiç bir ırkçı faşist saldırı Ortak yaşama olan inancımızı ve mücadelemizi engelleyemeyecektir. Ortak yaşam iradesine dönük ırkçı ve faşist saldırıları ancak demokrasi güçlerinin ortak tutumu ve kararlılığı ile durduracağımıza olan inancımız tamdır" diye konuştu.