23 Eylül 2024 Pazartesi

Korsika halkı polisle çatıştı

Fransa'nın Akdeniz'deki sömürgesi Korsika'da bağımsızlık yanlısı Yvan Colonna'nın hapishanede katledilmesiyle sokağa dökülen halk polisle çatışarak özerklik talebini yineledi.

Fransa'nın Akdeniz'deki sömürge adası Korsika'da, binlerce bağımsızlık yanlısı sokaklara dökülerek polisle çatıştı. 2 hafta önce radikal islamcı bir tutsağın saldırısına uğrayarak hapishanede katledilen bağımsızlık yanlısı Yvan Colonna'yı anan Korsika halkı, başkent Ajaccio'da toplanarak "Katil Fransız devleti" ve "Yvan Colonna için adalet" sloganları attı. Pek çok sendika ve siyasi partinin de katıldığı eylemler Ajaccio sokaklarında kitlesel yürüyüşler ve polisle çatışmalara sahne oldu. Korsika halkı, polise karşı kendini molotof kokteylleriyle ve barikatlarla savundu.

Olayların ardından Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Korsika Adası'nın özerkliğini kabul edebileceklerini dile getirmiş ve müzakerelerin nisanın ilk haftasında başlayacağı sözünü vermişti. Ancak henüz müzakerelere ilişkin somut bir adım atılmadı.