6 Ekim 2024 Pazar

KOS'tan Bakan Pakdemirli'ye 'istifa et' çağrısı

OGM önünde eylem yapan KOS, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'nin derhal istifa etmesini istedi. 

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), ağaç katliamlarına karşı OGM İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. "Ormanlar sermayenin odun deposu değildir, odun üretimi kıyımına son" yazılı pankartın açıldığı eylemde, sermayeyi değil ormanı savunma çağrısı yapıldı.

2004 yılında değişen maden kanunuyla ormanlarda yapılan tahsisler kolaylaştırıldı. Maddeye göre isteyen istediği ormanlık alana rahatlıkla maden ve enerji tesisi ruhsatı alır hale geldi. Yanlış politikaların sonucu kaynak arayışı çerçevesinde başvurulan çarelerden birisi olan odun üretimi amaçlı kesimlere dur deme zamanı geldiğini kaydeden KOS, "Madenler, enerji tesisleri, plansız şehirleşme, hızlı yapılaşma ve  bunlara eklenen odun üretimi sonucu artan ormansızlaşma bir yana,  son dönemlerde söndürülemeyen yangınlar da ormanlarımızın hızla  azalmasına neden oluyor. Sonuç olarak sadece ormanlarımızı değil, yaşam alanlarımızı, su havzalarımızı, biyoçeşitliliğimizi, yaban hayatımızı dolayısıyla geleceğimiz kaybediyoruz" denildi. 

'BAKANIN GÖREVİ BAHANE BULMAK DEĞİL'
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin sürekli olarak yangınların neden söndürülemediğini anlattığı belirtilen açıklamada, "Sizin göreviniz bize bu bahaneleri anlatmak değil, erken uyarı sistemi ile bu riskleri görmek, çağdaş ilk müdahale uygulamaları  ile yangınları büyümeden söndürmek. Sizin göreviniz bize bahaneler sunmak değil, yangınları söndürmek.  Gerçekten bu riskleri  ön göremeyecek, görevinizi layıkıyla yerine getiremeyecek  kadar beceriksiz misiniz? Yoksa hazine de kaynak kalmadığı için, yanan yanar, yangından sağlam kalanlar odun üretimi olur  diye düşünecek kadar çaresiz misiniz ?  Odun üretimindeki artış böyle düşünmemize neden oluyor ve bu soruları size soruyoruz" ifadeleri kullanıldı.

'YOK OLAN SUYUMUZ, HAVAMIZ, BİYOÇEŞİTLİLİĞİMİZ'
Açıklama, şöyle devam etti: "Durdurulamayan ya da durdurulmak istenmeyen orman yangınları yanı sıra, şuursuzca devam eden, ülkenin her yerinde tanık olduğumuz, maden işletmeleri için , taş ocağı ve  enerji tesisleri faaliyetleri için , ahşap sanayisinin hammade ihtiyacı için  yapılan kesimleri durdurmak  hepimize düşen bir görev. Bu gidişe hep beraber dur demenin zamanı geldi, geçti.  Zira yok olan, ormanlarımız değil, su havzalarımız, suyumuz, havamız, biyoçeşitliliğimiz.

ORMANI BAKANINA İSTİFA ÇAĞRISI
Bugün burada Orman Bakanı'nı istifaya çağırıyoruz. Aynı zamanda  OGM' yi, odun üretimi amaçlı kesimlerini ve  Sayıştay raporlarında belirtilen,  üstüne vazife olmayan faaliyetlerini durdurmaya,  aynı raporda belirtilip yapması gerektiği halde yapmadığı faaliyetleri yerine getirmeye,  asli görevi olan ağacı, ormanı her şeyden üstün tutmaya davet ediyoruz. Herkes görevini yapsın.

İstanbul Halkı ve tüm Türkiye olarak yaşam alanlarımıza, ormanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğimizi buradan kamuoyuna duyuruyoruz."