23 Eylül 2024 Pazartesi

Kuleba ve Lavrov görüşmesi sona erdi

Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının Antalya Diplomasi Forumu'ndaki görüşme sona erdi. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov durumun müzakerelerle ve herkesin çıkarı gözetilerek çözülmesinden yana olduklarını iddia ederken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba arasında mevkidaşları Mevlüt Çavuşoğlu arabuluculuğuyla Antalya Demokrasi Platformu'nda yapılan görüşme sona erdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, üçlü zirvenin ardından yaptığı açıklamada, "Temennimiz barışın sağlanması, çabamız sürecek" dedi.

KULEBA: LAVROV'UN TALEPLERİ TESLİMİYET LİSTESİ GİBİ
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ateşkes konusunda ilerleme kaydedemediklerini belirtti ve sivillerin tahliyesi konusunda Lavrov'un taahhüt vermediğini öne sürdü. "Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi" diyen Kuleba, sözlerine şöyle devam etti: "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız. Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de bu görüşmeye hazır olacağım. Ben burada bir Dışişleri Bakanı olarak, karar alabilme yetkisinde biri olarak çözüm bulma amacıyla geldim. Ama Lavrov sadece dinleme amacıyla geldi" 
  
LAVROV: BELARUS'TAKİ GÖRÜŞMELER ÇÖZÜME ULAŞMALI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, müzakarenin yerini alacak hiçbir şey olmadığını belirterek, Belarus'taki görüşmelerin çözüme ulaşmasını istediklerini söyledi. Ukrayna ordusunun sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını iddia eden Lavrov, "Biz Ukrayna'nın silahlandırılmasını veya neo-Nazi hükümeti kurulması ve birtakım faşist taburlar oluşturarak Devlet Başkanı tarafından ‘şeref kıtası' olarak selamlanmasını istemiyoruz. Pentagon'un Ukrayna topraklarında onlarca askeri biyolojik laboratuvar oluşturduğu iddiaları ise bizi endişeye düşürüyor. Bu konudaki sorulara cevap istiyoruz" dedi.

Ukrayna krizinin bütün tarafların çıkarları gözetilerek çözülmesinden yana olduklarını öne süren Lavrov, Ukraynalı meslektaşlarının müzakare yolunu yanlış yerlere saptırmamaları gerektiğini belirtti. Lavrov, Rusya tarafına günlük insani koridor önerisini tekrarladıklarını ve en güvenli güzergahları gözettiklerini savundu, yaptırımlar sonucu Rus halkının yaşadığı güçlüklerden ise sağlıklı bir şekilde çıkılacağını ifade etti.

"Putin temaslardan asla kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz" diyen Lavrov, Ukrayna'nın tarafsızlığını savunduklarını iddia etti.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise Antalya'daki görüşme sırasında açıklamalarda bulunarak, Ukrayna'nın Putin ve Zelensky'nin doğrudan görüşmesi talebine ilişkin konuştu. Peskov, "Kiev sürekli olarak Moskova'ya bu teklifte bulunuyor, fakat şu aşamada görüşmeler dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştiriliyor" dedi.
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise 11 Mart'ta Türkiye'yi ziyaret edecek. NATO'dan yapılan açıklamaya göre, Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek. Stoltenberg, Antalya Diplomasi Forumu'na katılarak burada konuşma yapacak.