4 Ekim 2024 Cuma

Kürsep: Çeyrek asırdır oğlumu arıyorum, umudumu kaybetmedim

Batman'da 510. kez eylem yapan kayıp yakınları bu hafta çeyrek asırdır oğlu Zeynel'i arayan İbrahim Kürsep'in çığlığına ses oldu. Baba Kürsep, hala umudunu kaybetmediğini kaydederken İHD Batman Şubesi de mücadelenin süreceğini vurguladı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları Gülistan Caddesi'nde düzenlediği 510. hafta açıklamasında, gözaltında kaybedilen Zeynel Kürsep için açıklama yaptı.

'HER KİŞİYİ DURDURUP OĞLUMU GÖRÜP GÖRMEDİKLERİNİ SORDUM'
Kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı ve "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini İHD Batman Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız okudu. Yıldız, baba İbrahim Kürsep'in Zeynel Kürsep'e ilişkin şu sözlerini aktardı: "Oğlum Zeynel Kürsep, 24 yaşındaydı ve evliydi. 24 Mart 1994 tarihinde rahatsızlandı, muayene olmak için Batman Devlet Hastanesine gitmişti. Muayene olduktan sonra, hastaneden çıkarken yanına bir araba yaklaşmış. Arabadan inen sivil giyimli, silahlı iki şahıs tarafından zorla arabaya bindirilip kaçırılıyor. Olayı öğrenir öğrenmez, yetkili makamlara başvuruda bulundum. Ancak başvurularım yanıtsız kaldı. Ailece, kendi imkanlarımızla araştırmalar yaptık. Dünyamız başımıza yıkılmıştı. Bir taraftan en değerli varlığım olan oğlumu kaybetmiştim; diğer taraftan da gencecik gelinimin kaygılı bekleyişine ve eşinden haber alamadığımız için gelinimin yüzüne bakamıyordum. Gece gündüz hep aradım. Gördüğüm her kişiyi durdurup oğlumu görüp görmediklerini sordum.

'ÇEYREK ASIR GEÇTİ AMA HALA UMUDUMU KAYBETMEDİM'
Aradan 5-6 gün geçmişti. Batman merkezinde; Çocuk Şube Müdürlüğüne yakın bir evde bulunan sığınakta tutulduğunu ve daha sonra, Batman dışına çıkarılıp başka sığınaklarda alıkonulduğuna dair bilgiler aldım. Bundan sonra, Batman dışında çocuğumu aramaya başladım. Aradan sekiz ay geçtikten sonra, kaçırılıp sonradan serbest bırakılan bir şahıs bana gelip, 'oğlunla aynı sığınakta beraberdik' dedi. Bu haber üzerine, yaşlı halimle ve elimdeki bilgilerle yeniden aramalara başladım.1996 yılında evimize gelen bir telefonda; oğlumun, Silvan ilçesine bağlı Susa köyünde bir sığınakta tutulduğunu söylediler. Silvan'a gittim ve oradaki yetkili makamlara başvuruda bulundum. Adres belirttim. Ama oradan da bir netice alamadım. Aradan çeyrek asır gibi bir zaman dilimi geçti halen umudumu yitirmiş değilim. Oğlum bir gün kapımızı çalacak diye bekliyorum. Tabi ki bu benim umudum. Oğlumun kemikleri dahi bulunsaydı biraz rahatlardım. Hiç olmazsa ziyaret edeceğim bir mezarım olurdu."

'VAZGEÇMEYECEĞİZ'
O günden beridir aramadık yer bırakmayan baba Kürsep'in, acılarının büyük olduğunu dile getiren Yıldız, "Gözaltında kayıplara karşı mücadele yürüten bizler, hakikat adına, adalet adına, vicdan ve insanlık onuru adına mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi, bizlerden koparılan canlarımızın hesabını sormaya devam edeceğimizi. Kalbimizden, bedenimizden, ruhumuzdan kopartılarak kaybedilen Kayıp insanlarımız bulununcaya ve failler yakalanıp cezalandırılıncaya dek bu eylem ve etkinliklerimizden asla vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha yineliyoruz" dedi.