7 Ekim 2024 Pazartesi

'Kürt halkı faşizme boyun eğmeyecek'

Konya'da Kürt bir aileye yönelik ırkçı saldırı sonucu 7 kişinin katledilmesine tepkiler sürüyor. Birçok kentte yapılan eylemlerde katliama tepki gösterildi, sorumluların yargılanması istendi.

Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğlu ailesine yönelik ırkçı saldırı sonucunda 7 kişinin katledilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Birçok kentte yapılan eylemlerde, "Kürt halkı faşizme boyun eğmeyecek" denildi.

URFA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, yaptığı açıklama ve yürüyüşle katliama tepki gösterdi. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'nde yapılan açıklamaya HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, Urfa Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, kente bulunan demokratik kitle örgütü temsilcileri ve onlarca yurttaş katıldı. "Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok" pankartının açıldığı açıklamada, katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşındı.

Açıklamada konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, "Bu ülkede insanlar Kürt olduğu için neden öldürülüyor? Bu ülkede mahkeme, kanun yok mu" sorularını sordu, "Bizim anladığımız Kürtler için yasa, mahkeme yok" dedi. İki gün önce Konya'da yaşanan katliamın sanıklarının hala tutuklanmadığını söyleyen Öcalan, "Türkiye'deki bazı siyasetçiler bu katliamın önünü açıyorlar. Her gün sabahtan akşama kadar medya eliyle Kürtler hedef gösteriliyor. Bu katliamları vicdanı olan insan kabul eder mi? Bazı kişiler bu katliamın önünü açarak organizatörlük yapıyorlar. Kürtler alternatifsiz değil. Kürtler örgütlü bir halk, birliklerini konuşuyorlar. Bizim örf adet, kültür ve dilimiz var ve sonuna kadar onları savunacağız. Adalet Bakanı 'husumet' diyerek gerçeği çarpıtıyor. Kirli bir siyaset yürütülüyor" dedi.

Açıklama alkışlar ile son bulurken, ardından kitle alandan HDP il binasına yürüyüş düzenledi. Yürüyüş esnasında sık sık, "Kürt halkı uyuma, onuruna sahip çık", "Kürt halkı faşizme boyun eğmeyecek", "Bijî yekîktîya Kurda" sloganları atıldı.

MARDİN
Konya'daki ırkçı saldırı Nusaybin Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Barış Parkı'nda protesto edilmek istendi. Polisin eylemi engellemesine izin vermeyen kitle Nusaybin HDP İlçe binasına yürüyerek burada açıklama yaptı. "Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok" pankartının açıldığı eylemde konuşan Eğitim-Sen Mardin Şube Başkanı Yakup Taşçı, ırkçı saldırıyı kınadı.

Yapılan açıklamanın ardından kitle oturma eylemi gerçekleştirdi.

ANTEP
HDP Antep İl Örgütü de parti binası önünde basın açıklaması yaptı. "Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok" pankartının açıldığı açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi, Kürdistan Komünist Partisi (KKP), 78'ler Derneği, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Emek Partisi (EMEP), Yeşiller Sol Partisi, HDP İl Örgütü üyelerinin yanı sıra birçok kişi katıldı.

Açıklamanın ardından kitle, "Katillerden hesabı gençlik soracak", "Katiller topluma hesap verecek" sloganlarını attı.