23 Eylül 2024 Pazartesi

Kuzey ve Doğu Suriye Toplumsal Sözleşmesi halkla tartışılıyor

Toplumsal Sözleşme İnşa Komitesi, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde yeni toplumsal sözleşme değişikliklerine ilişkin halk toplantıları gerçekleştiriyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin anayasasında (toplumsal sözleşme) yapılacak değişikliklere ilişkin çalışma yapan Toplumsal Sözleşme İnşa Komitesi, tartışmalar hakkında bilgi vermek ve öneriler almak için halk toplantıları gerçekleştiriyor.

Tirbespiyê, Dirbêsiyê, Qamişlo, Amûdê ve Ayn İsa’da gerçekleştirilen toplantılarda, hazırlanan 99 madde okunarak halkın sözleşme maddelerine ilişkin görüş ve önerileri alındı.

Her maddeye ilişkin tartışma yapılan toplantılarda katılımcılar, Kuzey ve Doğu Suriye'nin işgal altındaki topraklarının kurtarılması çağrısı bulunan maddelerle sivil meclislerin korunması ve değiştirilmesine ilişkin 25’inci madde üzerine de görüş bildirdi.

Kadına ve toplumdaki temsiline daha fazla önem verilmesine ilişkin önerilerin yapıldığı toplantılarda, kamu ve özel sektör yatırımlarına ilişkin 59. maddeye, bölgede tarımsal kalkınma için özel kalemlerin oluşturulmasına yönelik fikir de oluştu.

Yeni toplumsal sözleşmenin, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi tarafından onaylanmadan önce daha geniş bir komite ile görüşülmesi yönünde de öneriler yapıldı.