23 Eylül 2024 Pazartesi

Latin Amerika'da 9 yılda 134 gazeteci katledildi

RSF'nin Latin Amerika'ya ilişkin raporuna göre, son 9 yılda Meksika, Brezilya, Kolombiya ve Honduras'ta 134 gazeteci katledildi. RSF ayrıca, dört ülkede gazeteciliğe yönelik pek çok farklı saldırıya ve yoğun sansür uygulamalarına dikkat çekti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) yayınladığı rapora göre, 2012-2021 yılları arasında Meksika, Brezilya, Kolombiya ve Honduras'ta 134 gazeteci katledildi.

Katledilen gazetecilerin yüzde 90'ının yeterince korunamadığı için öldürüldüğü açıklanan raporda, gazetecilerin keyfi gözaltılara ve devlet sansürüne maruz kaldığı, materyallerinin yok edildiği belirtildi ve gazetecilere yönelik sözlü, fiziksel saldırıların, tehdit ve kaçırmaların sıklığına işaret edildi. Raporda, cinayetler ve basın emekçilerine uygulanan fiziksel şiddetin yanı sıra, bölgede gazeteciliğe sistematik ve yoğun bir sansürün uygulandığına dikkat çekildi.

RSF, Meksika, Kolombiya, Brezilya ve Honduras hükümetine çağrı yaparak, katillerin, saldırganların cezalandırılmasını ve bu soruna yapısal çözümler bulunmasını istedi.