4 Ekim 2024 Cuma

Leyla Güven davasında reddi hakim talebi

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in yargılandığı davanın duruşmasında reddi hakim talebi dayanaktan yoksun olduğu iddiasıyla reddedildi. Duruşma Şubat ayına ertelendi. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Güven, tutuklu bulunduğu Elazığ E Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi'nden Ses Görüntü ve Bilişim (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Avukatı Serdar Çelebi de duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, Güven'in 14-15 Temmuz 2019 ve 2019 yılında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Diyarbakır'da yaptığı konuşmaya ilişkin TEM'e yazdığı müzekkereye, Urfa, Hakkari, Ankara ve Van dosyalarının bulunduğu ağır ceza mahkemelerine yazılan müzekkerelere cevap geldiğini kaydetti. Ayrıca Güven'in yaptığı Kürtçe konuşmasına ilişkin bilirkişi raporunun gelmediğini ve Meclis'te vekillik yapıp yapmadığına ilişkin gönderilen müzekkereye cevap verilmediği kaydedildi.

Avukat Serdar Çelebi, savunmasında müvekkilinin tanınan biri olduğunu, 2018 yılında bulunan bir dosyasından kaynaklı yargılama yapıldığını ve mahkumiyet kararı verildiğine dikkat çekti. Çelebi, müvekkili hakkında daha önce verilen mahkumiyet kararına işaret ederek, "İtiraz sürecimiz devam etmektedir. Müvekkil yönünden mahkeme başkanı ve üye hakim tarafından bir değerlendirme yapılmıştır. Bizce mahkeme yargılama yapılan dosyada müvekkilin kişiliğine yönelik tarafını belli etmiştir. Bu nedenle biz mahkeme başkanı ve üye hakimin reddini talep ediyoruz. Burada kişisel değerlendirme yapılmıştır. Bu yönde dilekçemizi dosyaya sunuyoruz" dedi.

Savcı, avukatın ret talebinin dayanaktan yoksun olduğunu iddia ederek, talebin reddini istedi.

Mahkeme heyeti, verdiği kısa aranın ardından avukatın reddi hakim talebinin itiraz sürecinin sonuçlanmasıyla karara bağlanabileceğini belirtti. 

Duruşma 9 Şubat 2022 tarihine erteledi.