22 Eylül 2024 Pazar

Limter-İş tersane işçilerine seslendi: Örgütlenelim, mücadele edelim

Kuzey Star Tersanesi önünde "Limter-İş'te örgütlen" kampanyasının startını veren Limter-İş, patronların ve taşeronların emek sömürüsü ve hak gasbı cesaretini işçilerin örgütsüzlüğünden aldığı kaydedildi ve örgütlenmeye, mücadeleye çağrıldı.

Limter-İş sendikası "örgütlenme kampanyası" başlattı. Kampanyanın startını Tuzla'da bulunan Kuzey Star Tersanesi önünde başlatan Limter-İş, patronların emek sömürüsüne karşı işçileri örgütlenmeye, mücadeleye çağırdı. Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı'nın da katıldığı eylemde işçilere bildiri dağıtıldı, Limter-İş'e nasıl üye olunacağı konusunda bilgi verildi. İşçilere yönelik konuşmalarda, "Biz bir araya gelmediğimiz sürece tersane patronları ve taşeronlar bizi sömürmeye devam edecek" vurgusu yapıldı.

İşçilerin emeği ve alınteri üzerinden tersane patronları ve taşeronların kasalarını doldurmaya devam ettiği kaydedilen konuşmalarda, "Bizler ise cumartesi-pazar demeden tanyeri atanda yollara düşüyor, akşamın kör karanlığına kadar çalışıyoruz ama yine de geçinemiyoruz. Aldığımız ücret eve varmadan adeta buharlaşıyor. Ağır ve çok tehlikeli iş kolunda, kimyasallarla koyun koyuna çalışıyoruz yeri geliyor uzuvlarımızı kaybediyor, yeri geliyor canımızdan oluyor veya meslek hastalığına yakalanıyoruz" denildi.

Çalışma koşularına uygun kişisel koruyucu ekipmanların verilmediği, sigortaların alınan ücret üzerinden hala yatırılmadığını ve bunun da yetkililer tarafından bilindiğine dikkat çekilen konuşmalarda, "Biliyorlar ama üç maymunu oynamaya devam ediyorlar. İş kazasına maruz kaldığımızda hastanede iş kazası yazdırmaktan dahi çekiniyoruz. Ağır ve çok tehlikeli bir iş kolunda çalışıyoruz ama fiili hizmet zammından faydalandırılmıyoruz. Birçok tersanede hala soyunma odalarımız yok ve yemekler yenmeyecek durumda. Sosyal yaşantı bizler için lüks haline geldi" ifadeleri kullanıldı.

İnsanca yaşanabilir bir ücret karşılığında cumartesi-pazar ücretli tatil, günde 7 haftada 35 çalışma taleplerinin sıralandığı konuşmalarda, bu taleplerin yasal ve haklı olduğunun altı çizildi. Patronların emek sömürüsünü cesaretinin işçilerin örgütlü ve birleşik mücadele olmamasından kaynaklandığı dile getirilen konuşmalarda, "Kazanmanın tek yolu var o da örgütlü mücadele. Birlikte olursak kazanırız, beraber olursak başarırız. Limter-İş'e üye ol. Limter-İş'te örgütlen, örgütlen ki değiştirelim ve kazanalım" çağrısı yapıldı.