7 Ekim 2024 Pazartesi

Liseliler: Bu sisteme karşı örgütlenelim, mücadele edelim

Liseliler, geleceklerinin çalınmasına izin vermeyeceklerini ve sokakta mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini kaydetti. Asıl sorumlunun sistemin kendi olduğunu vurgulayan liseliler, örgütlenmeye ve birlikte mücadeleye çağırdı.

Devrimci Liseliler (Dev-Lis), Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB), Lise Anarşist Faaliyet (LAF), Liseli Öğrenci Birliği (LÖB) ve Özgür Lise, yürütecekleri mücadeleye ilişkin açıklama yaptı.

Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan eylemde "Geleceğimizi çalanlara karşı sokaktayız" yazılı pankartı açan liseliler; ırkçı, faşist, homofobik saldırılara tepki gösteren, eğitim sistemini eleştiren, doğa ve rant politikalarını teşhir eden dövizler taşıdı. 

'İKTİDAR YÖNLENDİRİYOR, MEDYA HEDEF GÖSTERİYOR'
Basın metnini okuyan Sedef Özer ve Senem Pektaş, bir yanda yangınlar bir tarafta sel felaketi sürerken, ırkçı ve fobik saldırıların arttığına dikkat çekti. Özer ve Pektaş, "İktidarın ve sermayenin yönetemediği iklim krizi şöyle dursun, 6-7 Eylül'de Rumları, Ermenileri, Yahudileri, Süryanileri katleden devlet; Çorum'da, Maraş'ta, Sivas'ta Alevilere ve bir ay önce Konya'da Kürt aileye saldırarak 7 kişiyi katletti, geçtiğimiz hafta Altındağ'da göçmenlerin evlerine ve dükkanlarına yönelik ırkçı saldırılar örgütledi. Bu saldırıların bir birinden bağımsız olduğu düşünülemez ve bu saldırıların örgütleyicisinin her gün televizyonlarda Kürtleri hedef alan ve sosyal medyada göçmenleri hedef gösteren devlet ve kurumlarının olduğunu biliyoruz" dedi.

'FOBİYİ EĞİTİM SİSTEMİ EMPOZE EDİYOR'
İktidar ve sermayenin yalnızca ezilen halkların katliamına değil, Türkiye ve Kürdistan topraklarında yaşanan tüm kadın katliamlarına da imzasını attığını vurgulayan Özer ve Pektaş, kadınlara ve LGBTİ+'lara yönelik saldırılarda en büyük payın, eğitimin ilk gününden bu yana ders müfredatlarında cinsiyetçi, homofobik, transfobik ifadeleri bizlere eğitim yoluyla empoze eden eğitim sisteminde olduğunu vurguladı.

'SUSTURULMAK İSTENİYORUZ'
Özer ve Pektaş, "Yaşamlarımız son 2 senedir eve, sınava, kurallara sıkıştı. Bu dönemde değil okula gitmek zaman zaman dışarı çıkma hakkımız elimizden alındı. Sıkışmanın etkisiyle bunalıyoruz, içimizde bir tepki hissediyoruz ama ne zaman bir tepki gösterecek olursak susturulmak isteniyoruz" ifadeleri kullanıldı.

'SORUMLU TEK KİŞİ DEĞİL SİSTEM'
Verdikleri tepkilerin "anormallik", "uyumsuzluk", "ergenlik" olarak adlandırıldığının altını çizen açıklama, "Biz sorumlunun tek kişi olmadığını devamlı değişen bakanlardan ama hiç değişmeyen sistemden çok iyi biliyoruz. Bizi bu geleceksizliğe iten tek kişi değildir ve çözüm tek kişinin istifasında değil sokaklarda mücadelede, liselilerin, ezilenlerin birlikteliğinde, çözüm devrimdedir. Gelin bizi bu sıkışmışlığın içine hapseden, yaşamlarımızı sömüren, bizi köleleştiren sistemin adını koyalım: İktidarlarıyla bizleri ezenlerin, sömürenlerin, patronların sistemi" dedi.

'BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM'
Açıklama, şöyle devam etti: "Biz liseliler bizleri geleceksizliğe sürükleyen bu sistemi reddediyor, geleceksizliğe karşı sokaktayız diyoruz. Tüm bu adaletsizliklere sebep olanlardan, geleceğimizi çalanlardan ve yaşam alanlarımızı yakanlardan bizi kurtarmasını beklemiyoruz. Çünkü biliyoruz ki bizi ancak biz kurtarabiliriz. Yaşadığımız tüm bu adaletsizliklerin hesabını soracağımızı bir kez daha haykırıyoruz. Örgütlü sistemin pençesinden kurtulmanın tek yolunun özgürlüğümüzü kendi ellerimizle yaratmak, örgütlenmek ve mücadeleyi büyütmek olduğunu biliyoruz. Bütün liselileri bizleri geleceksizliğe iten, doğayı, kürt halkını, kadınları ve LGBTİ+'ları, göçmenleri katleden sisteme karşı örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz."

Eylem, sloganlarla sona erdi.