23 Eylül 2024 Pazartesi

Londra'da emekçiler ücretlerinin artırılmasını istedi

İngiltere'nin başkenti Londra'da Sendikalar Birliği'nin düzenlediği yürüyüşe katılan binlerce kişi hayat pahalılığı ve yoksulluğa karşı ücretlerinin artırılmasını istedi. İngiltere Başbakanı Johnson, ücretlerin artırılmasının enflasyonun yükselmesine neden olacağını öne sürerek, işçi ve emekçileri daha fazla yoksulluğa mahkum edeceklerini açıkladı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce kişi sokağa çıktı, hayat pahalılığına dikkat çekti, artan enflasyon karşısında eriyen ücretlerinin artırılmasını istedi.

Sendikalar Birliği (TUC) tarafından düzenlenen eylem, Portland Place'te başladı. Binlerce kişi, yaklaşık üç kilometre yürüyerek Parlamento Meydanı'na ulaştı.

'MAAŞLARI ARTIRIN FATURALARI DÜŞÜRÜN'
"Yeter artık", "Maaşları artırın, faturaları düşürün", "Herkes için güvenli ev" yazılı dövizlerin taşındığı eylemde sık sık hükümet karşıtı sloganlar atıldı. Eyleme katılanlar üzerlerinde Başbakan Boris Johnson ile Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın fotoğraflarının yanında "Bedel ödetin" yazısı bulunan pankartlar taşıdı.

JOHNSON BAŞBAKANLIK OFİSİ ÖNÜNDE PROTESTO EDİLDİ
Eyleme katılanlar Başbakanlık Ofisi 10 Numara önünden geçerken Johnson'ı yuhalayarak protesto etti.

'MAAŞLAR ARTIRILSIN'
TUC Genel Sekreteri Francis O'Grady Parlamento Meydanı'nda yaptığı konuşmada, "Fiyatlar uçuyor ama yönetim kurullarında ikramiyeler şişti" denilerek artan fiyatlara rağmen ücretlerin artırılmamasına tepki gösterdi. O'Grady maaşların artırılmasını istedi.

'MASAYA YEMEK KOYMAK HER GEÇEN GÜN PAHALILAŞIYOR'
TUC Genel Sekreter Yardımcısı Sue Ferns de "Yaşam maliyeti krizi işçileri çok zorluyor. Her şey yükseliyor. Ama maaşımız yükselmiyor. Enerji faturaları çatıları delip geçiyor, masaya yemek koymak her geçen gün daha pahalıya mal oluyor. Arabaların depolarını doldurmak için cüzdanları boşaltmak gerekiyor" diye konuştu.

TUC, 2008 yılından bu yana işçilerin ücretlerinde ortalama 20 bin sterlin kayıp yaşandığına işaret ederek, bu kaybın 1930'lardan bu yana maaşlarda yaşanan en büyük kayıp olduğuna dikkat çekiyor.

JOHNSON: HERKESE YARDIM EDEMEYİZ
Türkiye'de olduğu gibi İngiltere'de de iktidar işçi ve emekçilerin değil sermayedarların çıkarlarından yana politikalar uyguluyor.

Temel gıda maddelerinde artan fiyatlar nedeniyle İngiltere'de yoksul halk ekmek ve makarna gibi temel gıda maddelerine erişimde güçlük çekerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hükümetin herkese yardım edemeyeceğini söyleyerek, halkın daha fazla yoksullaşmasına neden olacak politikalarını sürdüreceklerini açıkladı. 

Johnson orta ve uzun vadede artan fiyatlar konusunda çalışma yaptıklarını öne sürerek, ücretlerin artırılmayacağını söyledi.

ENFLASYON SON 40 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE
İngiltere'de nisan ayında enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 9 oranına ulaşarak son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı. İngiltere Merkez Bankası enflasyon oranının yıl sonuna doğru yüzde 11'e yükselmesini bekliyor.

Merkez bankası enflasyonu düşürmek adına faiz oranlarını 1.25 seyiyesine çıkarırken, enflasyonun yükselmemesi adına işçi ve emekçilerin ücretlerin artırılması talebi karşılanmıyor.