4 Ekim 2024 Cuma

Maraş ve Roboski katliamlarında yaşamını yitirenler anıldı

Maraş ve Roboski katliamlarında yaşamını yitirenler Antalya, Urfa ve İskenderun'da anıldı. Katliam sorumlularının yargılanması istenen eylemlerde, katliamlarla yüzleşme çağrısı yapıldı.

Maraş ve Roboski katliamlarında yaşamını yitirenler için birçok kentte eylemler yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İskenderun İlçe Örgütü parti binası önünde eylem yaparken, açıklamada, Şırnak'ın Silopi ilçesinde katledilen Taybet İnan da unutulmadı.

'SORUMLULAR AÇIĞA ÇIKARILSIN'
"Ne Maraş ne Roboski katliamlarını unutmadık unutmayacağız" pankartının açıldığı eylemde HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Abdurrahim Şahin açıklama yaptı.

Aralık ayında yaşanan katliamları hatırlatan Şahin, Taybet İnan'ın cenazesinin 7 gün gün boyunca sokakta bekletildiğini söyledi, "Yaşanan savaşlar, katliamlar ve ölümleri anarken, insanlık adına büyük acı ve utanç duyuyoruz" dedi.

Maraş ve Roboski katliamlarına değinen Şahin, "Bugün tekrar söylüyoruz. Yaşanan katliamların sorumlularının açığa çıkarılmasını, hukukun işletilmesini istiyoruz ve takipçisi olmaya devam edeceğiz. Ülkemizde artık şiddet, savaş ve katliamların yaşanmasını istemiyoruz. Halkların birlikte eşit ve demokratik bir ortamda yaşaması hepimiz için doğru olanıdır ve biz bundan ısrarlıyız" dedi.

Açıklamanın ardından ilçe binasında katliamları konu alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

'MARAŞ KATLİAMIYLA YÜZLEŞİLMELİ'
Alevi Kültür Dernekleri Urfa Şubesi de, Haliliye ilçesindeki cemevinde açıklama yaptı. Açıklamaya, kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. "Gelin canlar bir olalım" ve "Benim kabrim insandır" dövizlerinin taşındığı açıklamada, yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Mezopotamya Yazarlar Derneği üyesi Cemal Babaoğlu, Maraş katliamı ile yüzleşmeden acıların son bulmayacağını ifade ederek, "Maraş açığa çıksaydı Roboskî katliamı olmazdı. Bir daha böyle acıların olmaması için yüzleşme şart" dedi.

Açıklama, "Katiller halka hesap verecek" sloganıyla son buldu. 

'ALEVİ KATLİAMLARINI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ'
Alevi Bileşenleri ile Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri de Attalos Heykeli önünde eylem yaptı. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Antalya Şubesi Başkanı Nurettin Erdoğan, faşizmin, varlığını korumak için her dönem Alevileri hedef aldığını söyledi.

Malatya, Maraş ve Çorum'da Alevilerin katledilmesinden bir süre sonra 12 Eylül faşist darbesinin gerçekleştiğini hatırlatan Erdoğan, "Milliyetçi ve siyasal islamın ülkeyi getirdiği yer ortadadır. Kan, gözyaşı, açlık, sürgün ve yok saymaktır. Aleviler, her türden tekçiliğe ve ırkçılığa karşı 73 millete bir nazarla bakmaya devam edeceğiz. Aleviler, şeriata, yobazlığa ve her türlü gericiliğe karşı laikliği savunmaya devam edeceğiz. Başta Alevi katliamları olmak üzere hiçbir katliamı unutmadık, unutturmayacağız" diye konuştu.