4 Ekim 2024 Cuma

'Mehmet Emin Özkan derhal serbest bırakılsın'

İstanbul ve Ankara'da düzenlenen eylemlerde ağır hasta tutsak 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan'ın derhal serbest bırakılması istendi. Açıklamalarda, ilerlemiş çok sayıda hastalığına rağmen tutukluluğu sürdürülen Özkan'ın yaşamını ancak oğlunun yardımıyla sürdürdüğü de vurguladı. 

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerin önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliye edilmeleri talebiyle her hafta düzenlenen F Oturması'nın 507.'si ve Hasta Tutsaklara Özgürlük İnisiyatifi'nin 379. eylemi tüm çağrılara rağmen tahliye edilmeyerek ölüme terk edilen ağır hasta tutsak 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan için gerçekleşti. 

Açıklamalarda, Kandıra Hapishanesi'nde katledilen Garibe Gezer anıldı. Gezer'in İHD'ye yolladığı mektuplarda maruz kaldığı işkenceyi aktardığını ve destek istediği hatırlatılan açıklamada sorumlular yargılanan kadar mücadele edileceği vurgulandı. 

'OĞLUNUN YARDIMIYLA YAŞAMINI SÜRDÜREBİLMEKTEDİR'
İHD İstanbul Şubesi'nde düzenlenen F Oturması'nın 507. eyleminde  Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanede tutulan 25 yıllık tutsak Özkan'ın ileri derecede kalp, koah, tansiyon, alzheimer hastası olup yapılan tetkiklerde beyninde kist olduğu da tespit edildiğini hatırlatan Mehmet Acettin basın metnini okudu. Son olarak; rapor için getirildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan dönüşte  yapılan testte, Özkan'ın  bakımını üstlenen oğlu ile birlikte Covid-19'a yakalandığı, durumunun ağırlaşması üzerine Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesine alındığını belirten Acettin, "10 yıl önce kalp damarlarına stend takılan, ileri derecede kemik erimesi sorunu yaşayan Özkan;  yürüyememekte, konuşamamakta, ileri derecede  duyma ve görme problemleri yaşamakta, yine bir mahpus olan oğlunun yardımı ile yaşamını sürdürebilmektedir" dedi. 

Mehmet Emin Özkan'ın, ileri yaşına ve ağır hastalıklarına rağmen hala hapishanede tutuluyor olmasının yaşam hakkına ağır tehdit oluşturduğunun altını çizen Acettin, derhal serbest bırakılmasını istedi. 

'DERHAL İNFAZINA SON VERİLMELİ'
İHD Ankara Şubesi'nde düzenlenen Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin 379. eyleminde de Mehmet Emin Özkan'ın dosyasındaki hukuksuzluğun derhal ortadan kaldırılması ve adil yargılanma ihlaline son verilmesi çağrısı yapıldı. 

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Ağır hastalıkları, ilerlemiş yaşı ve bir başkasının bakımına ihtiyacı olduğu da göz önüne alınarak derhal infazına son verilmeli ve hemen tahliye edilmelidir. Mehmet Emin Özkan'ın hala ve ısrarla hapishanede tutulması bir yaşam hakkı ihlalidir. Bizler; Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 379. haftada, hasta mahpusların durumlarını dile getirdik. Tüm bu sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye taleplerimizi dile getirmeye ve kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz."