23 Eylül 2024 Pazartesi

Meksika'da 2022 yılında 11 gazeteci katledildi

Meksika'da gazetecilere dönük baskı ve katliamlar devam ediyor. Son olarak Veracruz kentinde iki kadın gazeteci katledildi. Basın emekçileri hükümete gerekli adımları atma çağrısı yaptı.

Meksika'nın Veracruz kentinde El Veraz yerel haber sitesi editörü Yessenia Mollinedo ve muhabir Sheila Johana Garcia katledildi. Sokak ortasında katledilen Mollinedo ve Garcia'nın failleri henüz bulunamazken, cinayet nedenine ilişkin soruşturma sürüyor.

Meksika, basın emekçilerine dönük şiddet ve cinayetlerin en yoğun yaşandığı ülkelerden biri. Geçen hafta ise Fuentes Fidedignas kurucularından köşe yazarı Luis Enrique Ramirez Ramos, Sinaloa bölgesinde yer alan Culiacan'da ölü bulundu. 

Son cinayetlerden sonra yüzlerce basın emekçisi, başkent Mexico City'de bir araya gelerek basın emekçilerine dönük sansür, baskı ve şiddetin son bulması çağrısı yaptı. Son katliamlardan önce 2022 yılı içerisinde Jose Luis Gamboa, Margarito Martinez, Lourdes Maldonado, Roberto Toledo, Heber Fernando Lopez, Jorge "El Choche" Camero, Juan Carlos Muniz ve Armando Linares Lopez isimli basın emekçileri katledilmişti. 2022 yılında toplam 11 gazeteci katledilirken, 2000 yılından itibaren katledilen gazetecilerin sayısı 150'yi aştı.

Yaşanan şiddete karşı sessiz kalmamak gerektiğini vurgulayan gazeteciler, yetkililerden hesap sordu. Meksika'da gazeteciler, özellikle silahlı çeteler ve yerel yönetimlere ilişkin yaptıkları haberlerle pek çok kez hedef oldu. Hükümet yetkilileri ise, cinayetlere son vermek için gerekli adımları atmamak ve katliam soruşturmalarının üstünü kapatmakla eleştiriliyor.

Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ise katliamlara son vereceğini söylemesine rağmen, kendisine muhalefet eden gazetecileri hedefleştirmeyi sürdürüyor.