2 Ekim 2024 Çarşamba

Mersin Barosu: Adliyeler ticarethane, avukatlar da müşteri değildir

Mersin Barosu, açıldığı günden beri hakim, savcı ve avukatlara ücretsiz olan adliye otoparklarının avukatlara ücretli hale getirilmesine tepki göstererek, kamu hizmeti sunan avukatlara müşteri gibi yaklaşan anlayışa karşı ücretli otopark uygulaması son bulana kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

Mersin Barosu, açıldığı günden beri avukatlara ücretsiz olan Mersin ve Tarsus Adliyesi otoparkının, Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu tarafından avukatlara ücretlendirilmesine itiraz etti. Mersin Adliyesi otoparkında bir araya gelen avukatlar "Bağımsız savunma müşteri değildir", "Adliyeler ticarethane değildir" pankartı açtı.

Baro Başkanı Av. Gazi Özdemir, 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü'nden itibaren Mersin ve Tarsus Adliyesi'nin de dahil olduğu 19 adliyede otoparkların ücretlendirildiğini aktararak, "Yargının üç sacayağından biri olan avukatları, yargının dışında tutulmaya, yok sayılmaya yönelik siyasi iktidarın hamleleri maalesef devam etmektedir" dedi.

Hakim, savcı ve avukatlara ücretsiz olan otoparkın kamu hizmeti yürütmek için adliyeye gelen avukatlara ücretli yapılmasının hiçbir mantıkla bağdaşmadığını ifade eden Özdemir, bu dayatmayı asla kabul etmediklerini söyledi.

"Avukatlık Kanunu'nun 1. maddesine göre avukatlar yargının kurucu unsurlarından biri olmasına rağmen, bu yasal teminat Adalet Bakanlığı tarafından görmezden gelinmektedir. Avukatlar bağımsız savunmanın temsilcisidir, yargının olmazsa olmazıdır, adalet terazinin dengesini sağlayandır. Adliyeler ticarethane avukatlar da müşteri değildir" ifadelerini kullanan Özdemir, Adalet Bakanlığı'na seslenerek, avukatlara ve barolara adliye binalarında yeteri kadar otopark alanı tahsis etme yükümlülüğünü hatırlattı.

Avukatlığın bir kamu mesleği, adliyelerin de kamu kurumları olduğunu vurgulayan Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: "Yargının vazgeçilmez unsuru olan avukatların görevlerini ifa etmek için adliye binasına gelmelerini bir kazanç kapısı olarak gören anlayışı kabul etmiyoruz. Vatandaşın adalet kapısı olan adliyede, yurttaşın vekilinden para talep edilmesi asla kabul edilemez. Avukatı yargının dışında bırakma, avukatı kendi evinde ötekileştirilme, avukatlar üzerinden maddi kazanç elde edilmek istenmesi hamlelerine, avukatın mesleki faaliyetlerinin zorlaştırılmasına asla geçit vermeyeceğiz."

Yaptıkları eylemin ilk tepkileri olduğunu dile getiren Özdemir, bu uygulama sona erene kadar mücadele etmeyi sürdüreceklerini duyurdu.