24 Eylül 2024 Salı

MESS sözleşmesinde enflasyonun altında zamma sendikalardan onay

Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş dün akşam saatlerinde başladıkları MESS ile görüşmelerinden anlaşmayı imzalayarak ayrıldı. TÜİK'in bile yıllık enflasyonu yüzde 36 olarak açıkladığı gerçek enflasyonun ise yüzde 83'e dayandığı koşullarda metal işçilerine ilk altı ay için yüzde 27,44 oranında zam kararına sendikalar imza attı.

Türk-İş'e bağlı Türk Metal, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş sendikaları MESS patronlarıyla anlaşmaya vardı. Dün akşam saatlerinde başlayan görüşme 02.30'da sona erdi. Grev kararının uygulanmasına günler kala MESS patronlarıyla anlaşan işçi sendikaları, ilk altı ay için enflasyonun çok altında bir rakama imza atmış oldu.

TÜİK'in yıllık enflasyonunun yüzde 36, bağımsız araştırmacıların ise yüzde 82,81 olarak açıkladığı günlerde imzalanan toplu sözleşmeye göre işçilere ilk altı ay için yüzde 27,44 oranında zam yapıldı.

Üç işçi sendikasının ortak açıklamasında, ilk altı ay herkesin saat ücretine yüzde 10 ve bunun üzerine 3 lira 70 kuruş seyyanen zam yapıldığı bilgisine yer verildi. İlk altı ay için yapılan zammın yüzde 27,44 oranına denk düştüğü belirtilirken, ikinci altı ay için saat ücretine yüzde 30 zam yapılacağını belirtildi. Açıklamada ikinci altı ay zammının enflasyon korumalı olduğu belirtilerek, TÜİK'in gerçeklere dayanmayan enflasyon oranı bu rakamın üzerinde olması durumunda enflasyon oranının geçerli olacağı kaydedildi.

İki yıl geçerli olacak toplu sözleşmenin üçüncü ve dördüncü 6 aylarında da enflasyon oranında artış yapılacak.

Sendikaların açıklamasında, sosyal haklara birinci yıl yüzde 35, ikinci yıl enflasyon oranında zam yapılırken, Kurban bayramı yardımı birinci yıl yüzde 75 artırıldı. İşçilere her yıl Ocak ayında yapılan erzak çeki miktarı ise 400 TL olarak belirlendi.

İşçilerin değil patronların çıkarını koruyan sarı sendikacı Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, enflasyonun altındaki rakamlara imza attığı toplu sözleşmeyi "Yine tarih yazdık" diye sözleriyle duyurdu.