4 Ekim 2024 Cuma

Metin Lokumcu davası Şubat'a ertelendi

Metin Lokumcu'nun katledilmesine ilişkin devam eden davanın 2. duruşmasında Ulaş Lokumcu, "Beni öyle bir baba yetiştirdi ki suçsuz kimse yargılansın istemem" dedi. Öte yandan avukatlar da olayın kasıtlı şekilde gerçekleştiğini vurguladı. Duruşma, Şubat ayına ertelendi. 

Artvin'in Hopa ilçesinde Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu 2011'de kente yaptığı ziyaret sırasında halka yönelik polis saldırısında Metin Lokumcu'nun yaşamını yitirmesine ilişkin açılan davanın 2'nci duruşması görüldü.

Dönemin il ve ilçe emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 13 polisin "taksirle ölüme neden olmak" suçundan yargılandığı dava Trabzon 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Duruşma salonunda Metin Lokumcu'nun ailesi ve avukatları ile sanık 9 polis ile avukatlar hazır bulundu.

SANIK EYÜPOĞLU: ÖLÜM HABERİNDEN SONRA 5 GAZ KULLANMIŞIMDIR
Duruşma verilen aranın ardından Sanık polis Sinan Eyüpoğlu'nun savunmasıyla tekrar başladı. Eyüpoğlu, olay tarihinde Bayburt Çevik Kuvvet'te görevli olduğunu Başbakanın mitingi için görevlendirildiğini söyleyerek  "Olaylar başlayınca ilk etapta halen olduğumuz yerde bekliyorduk. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda Metin Lokumcunun ölümüyle alakalı anons yapıldı ve olaylar büyüdü. Daha sonra bizi de oraya gönderdiler. Ben bu esnada 4-5 tane gaz kullanmışımdır" dedi.

Eyüpoğlu'nun savunmasından sonra ifadesine başlanan sanık polis Bayram Ali Kaş, talimatı Erzurum Çevik Kuvvet amirinin verdiğini hatırladığını söyleyerek "Saldırı üzerine gaz ve TOMA ile müdahale edildi. Biz karşı da olduğumuz için karşıdan görüyorduk. ‘Metin Lokumcu hastanede, haber bekliyoruz' anonsu yapıldı ve ortalık iyice karıştı. Ben de bu zamanda gaz kullandım. O sırada da zaten yaralandım" ifadelerini kullandı.

SANIK AYDIN: GAZ KULLANMA EMRİNİ AMİRİMİZ VERDİ
Davada hazır bulunan son sanık Recep Aydın'ın sorgusuna başlandı. Aydın, savunmasında "Erzurum çevik kuvvet ekibiyle Hopa'ya geldim. Basın açıklamasından sonra grup dağılmayınca müdahale edildi. Gaz kullanma emrini sorumlu amirimiz Erol Dağcan verdi" ifadelerini kullandı.

LOKUMCU: BENİ ÖYLE BİR BABA YETİŞTİRDİ Kİ SUÇSUZ YARGILANSIN İSTEMEM
Duruşmaya katılan sanıkların ifadeleri tamamlandı. Metin Lokumcu'nun ailesi daha sonra ayrıntılı şekilde beyanda bulunacaklarını söylerken Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu "Duruşmada beyanda bulunmak istemiyorum. Sanıklardan şikayetçiyim. Sanıkların hangisi suçluysa o yargılansın. Beni öyle bir baba yetiştirdi, suçsuz kimse yargılansın istemem. Bir sonraki duruşmada beyanda bulunmak istiyorum" dedi.

Söz alan avukat Meriç Eyüboğlu "Bugün de dahil olmak üzere 2 duruşmaya mazeretsiz şekilde katılmayan sanıklar hakkında tutuklama talep ediyoruz. Sanık ifadeleri tamamladığı için talebimiz şu an burada olmayan sanıkların mahkemeye getirilmesi. Muhsin Armağan ve Muhammet Ulaş'ında davaya katılması için gereğinin yapılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

AV. ARAN: SANIKLAR KASITLI HAREKET ETTİ
Av Sercan Aran ise "Sanıklar bize hikaye anlatıyorlar. Olay esnasında orada bulunanlardan aldığımız beyanlarla çelişiyorlar. Sanıkları görüntülerle sorgulamaya başladığımız da hatırlamamaya başlıyorlar. Sanıkların birbiriyle çelişen beyanları söz konusuyken sanıkların SEGBİS ile bağlanmaları hukuki olarak mümkün değildir" ifadelerini kullandı. Aran şöyle devam etti: "İki gündür sanıkların sergilediği tutum olay gününde de ne olursa olsun kastıyla hareket ettiklerini kanıtlıyor. Sanıklar toplumsal bir olaya müdahale etmek için değil var olan bir vakıayı olağanüstü araçlarla bastırma kastıyla hareket etmişlerdir. Bizim davanın başından beri sanıkların olası kast ile hareket ettiklerini düşünüyoruz."

DAVA ŞUBAT'A ERTELENDİ
Sanık avukatlarının taleplerinin ardından ara veren mahkeme kararı açıkladı. Dinlenen sanıkların duruşmadan vareste tutulmalarına, mazeretsiz olarak duruşmaya katılmayan sanıklar, Muhsin Armağan, Erol Darcan ve Taner Ballı'nın yeniden duruşmaya davet konusunda çağrı kağıdı çıkarılmasına ve tanıkların bir sonraki celsede dinlenmesine karar verdi. Dava 18 Şubat'a ertelendi.