6 Ekim 2024 Pazar

Mimarlar Odası: Suriçi'nde tarihin tahribatına izin vermeyeceğiz

Suriçi Kentsel Sit Alanı'ndaki restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarının kentin tarihi ve özgün dokusuna zarar verdiğine dikkat çeken Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, tahribata son verilmesi çağrısında bulundu.

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Suriçi Kentsel Sit Alanı'ndaki restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarına ilişkin eylem yaptı. Keçi Burcu önünde yapılan açıklamada, "Bu kent sahipsiz değildir" pankartı açıldı.

SURİÇİ'NE UCUBE YAPILAR
Şube üye ve yöneticilerinin katıldığı açıklamada konuşan Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Ferit Kahraman, Diyarbakır Suriçi'nin altı mahallesinde özyönetim direnişinin ardından başlatılan ve 5 yıldır süren tahribata dikkat çekti.

Kentsel sit alanında suç sayılabilecek müdahaleler, tahribatlar ve yeni yapılardaki aykırılıkları yasal kılıfa uydurmak için 2016-2017-2018 yılında Koruma Amaçlı İmar Planında değişiklik yapıldığını hatırlatan Kahraman, ortaya ucube yapılar çıktığını söyledi. Kahraman, "Sivil mimari örneklerden uzak, özgün sokak dokusuyla alakası olmayan bu sonuçlardan sonra kendileri de hata yaptıklarını tespit etmiş olmalı ki kısmen de olsa yenilerini inşa etmekten vazgeçtiler" diye belirtti.

MİMARLAR ODASININ İNCELEMESİNE İZİN VERİLMEDİ
Restorasyon çalışmalarını yerinde incelemek üzere 14 Temmuz'da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvurduklarını fakat yazılı bir cevap alamadıklarını aktaran Kahraman, yetkili kurum olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi'nin gösterilmesi üzerine 30 Temmuz'da bu kuruma başvuru yaptıklarını anlattı.

Başvurularına "3'üncü şahıslar tarafından yerinde incelenmesinin uygun olmayacağı" yanıtı verilerek inceleme yapmalarına izin verilmediğini söyleyen Kahraman, "Buradan öncelikli olarak vurgulamak isteriz ki başta yapıların mülkiyet hakkına sahip olmasına rağmen izinsiz bir şekilde mülklerinde çalışma yürütülen vatandaşlar olmak üzere kültürel mirası koruma bilinciyle hareket eden hiç kimse 3. şahıs değildir. Hepimiz 1. derecede bu mirasın ortak sahipleriyiz ve miras alanında yürütülen çalışmalar konusunda şeffaf bir süreç işletilmesini talep etme hakkımız vardır. Herhangi bir siyasi çıkar, reklam uğruna gerçekleştirilen alan ziyaretlerinde sahayı gezen yüzlerce kişi için gerekçe edilmeyen iş güvenliği bahanelerinin, uzmanlığı gereği her gün sahada bulunan yetkin kişilere sunulmasının hiçbir izahı yoktur. Her ne kadar yetkililerce izin verilmemiş olsa da hiçbir engel bu aykırılıkları teşhir etmenin önüne geçmeyecektir" diye konuştu.

Suriçi'ndeki tahribatın gizlenmesine kılıf uydurulduğunu kaydeden Kahraman, tahribatın geri dönülemez seviyelere gelmesini engellemek için inceleme yapmalarına izin verilmesi çağrısında bulundu, "Reaktif İzleme Komitesi'ni alanı ziyarete davet ediyoruz" dedi.

Kahraman, "Bu kent, bu tarih, bu kültür varlıkları hepimizin ve tüm insanlığın ortak mirasıdır. Birlikte sahip çıkalım" çağrısı yaptı.