29 Eylül 2024 Pazar

MİT ve çeteler Serekaniyê Hapishanesinde halka işkence yapıyor

Kuzey ve Doğu Suriye'nin işgal altındaki bölgelerinden Türkiye'ye geçmeye çalışan El Elî ve Mihemed, MİT ve çeteler tarafından kaçırılmalarını anlattı. İşkenceye maruz kalan El Elî ve Mihemed, iki kişinin işkencede yaşamını yitirdiği söyledi, gençlere topraklarını terk etmeme çağrısı yaptı.

Türk devleti ve çetelerinin işgali altında bulunan Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde hırsızlık, talan, insan kaçırma ve tecavüz saldırıları rutin hale gelirken, topraklarını terk etmeye özendirilen gençler MİT ve çeteleri tarafından rehin alınıyor.

İşgal altındaki bölgelerden Kuzey Kürdistan'a geçmeye çalışan Ebdulezîz El Elî ve Ednan Mihemed çetelerin denetimindeki hapishanede yaşadıklarını ANHA'ya anlattı.

Mart ayında işgal altındaki Serêkaniyê'de bir kaçakçı aracılığıyla Avrupa'ya gitmeye çalışan Ebdulezîz El Elî, sınırı geçmeye çalıştığı sırada MİT ve çeteler tarafından kaçırıldı.

M4 Karayolu'nu geçtikten sonra El Hemzat Grubu'nun çetebaşı Ebû Yezen El Meşhedanî tarafından kaçırılarak 2 milyon 300 bin Suriye lirası istendiğini aktaran El Elî, paralarını çalan çetenin Türkiye'ye geçmelerine izin vermediğini ve QSD için ajanlık yaptıkları söylenerek El Hemzat merkezinin yeraltındaki zindanına atıldıklarını anlattı.

Sorguları sırasında iki Türk istihbarat elemanının emriyle işkence gördüklerini belirten El Elî, "Her gün Filistin askısına asıldık. QSD ve Suriye rejimine bağlı olduğumuzu söyletmeye çalışıyorlardı" dedi.

'İŞKENCE NEDENİYLE YÜRÜYEMEZ HALE GELDİM'
İşkence nedeniyle yürüyemez hale geldiğini belirten El Elî, "El Hemzat çetelerinin zindanında 6 ay kaldım. Ben ve çoğu tutsak uyuz hastalığına yakalandık. Bizi tedavi etmeye götürmeleri ya da ilaç vermelerini istedik, ancak bizden para istediler. Fakat zaten o bölgeye geçtiğimiz zaman bütün paramızı bizden almışlardı" diye aktardı.

4 metrekare hücrede 51 kişi kaldıklarını, her gün tuzsuz makarna verildiğini, yer olmadığı için uyuyamadıklarını söyleyen El Elî, yurtdışına çıkmaya çalışanların hepsinin asılsız suçlamalarla çetebaşı Ebû Yezen El Meşhedanî tarafından kaçırıldığını belirtti.

'AÇ KALSANIZ DA TOPRAKLARINIZI TERK ETMEYİN'
6 ay tutuklu kaldıktan sonra mahkemeye sevk edildiğini ve serbest kalmak için 3 bin 500 dolar fidye ödemek zorunda kaldığını kaydeden El Elî, kaçakçıların insanlara yolların güvenli olduğunu söyleyerek onları kandırdıklarını söyledi.

El Elî şöyle devam etti: "O bölgelerdeki zindanlar Türkiye'ye geçmeye çalışan insanlarla dolu. Çeteler paralarını çalıyor ve Askeri Polise teslim ediyorlar. Bizim de başımıza geldiği gibi asılsız suçlamalarda bulunup işkence ederek itirafa zorluyorlar. O zindanlarda merhamet yok." 

El Elî, "Gençlere tavsiyem aç kalsalar da kendi topraklarında kalmaları ve Türk devletinin işgal ettiği bölgelere gitmemeleri" çağrısında bulundu. El Elî konuşmasının sonunda Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları örgütlerini Serêkaniyê'ye giderek inceleme yapmaya çağırdı.

'TÜRK DEVLETİ ÇETELERE TESLİM ETTİ'
2013 yılında Türkiye'ye giden Serêkaniyêli Ednan Mihemed, sık sık jandarma baskısına maruz kaldığını anlattı. Arama emri olmayan jandarmanın evinde arama yapmak istediğini belirten Mihemed, motorsikletinin plakası olmadığı bahanesiyle tutuklanarak 4 gün zindanda kaldığını beşinci gün Girê Spî'ye götürülerek çetelere teslim edildiğini söyledi.

Çetelerin 48 saat içinde Girê Spî'den ayrılması için kendisine belge verdiğini belirten Mihemed, M4 Karayolu'na ulaştığında Ebdulezîz El Elî'yi gördüğünü birlikte kaçırılarak çetelere ait zindana konulduklarını aktardı. Paraları ve telefonlarının çeteler tarafından gasp edildiğini belirten Mihemed, ayaklarının dolaplara konulduğunu, kırbaçlarla vurularak işkence yapıldığı anlattı.

QSD'ye bağlı olduğu yönünde itirafa zorlandığını, çok sayıda kişinin fotoğrafı gösterilerek akraba olduklarının söyletilmeye çalışıldığı kaydeden Mihemed, işkenceli sorguya MİT elemanlarının da katıldığını aktardı.

'2 KİŞİ İŞKENCEDE KATLEDİLDİ'
Mihemed, yan hücrelerinde biri Dêrazor'un Tabiye köyünden diğeri Kürt iki kişinin işkencede katledildiğinin bilgisini verdi. Kobanê şehrinden Îsa Azad adlı bir çocuğun amca ve dayısıyla birlikte kaçırıldığını, amcası ve dayısının bırakıldığını ancak çocuğun tutuklu kaldığını aktaran Mihemed, çocuğun işkence sonucu akıl sağlığını yitirdiğini söyledi.

Mihemed, Serêkaniyê'de yaklaşık 6 bin kadının tutulduğu merkezi bir zindan olduğu bilgisini de verdi.