7 Ekim 2024 Pazartesi

'MİT ve İçişleri Bakanlığı Avrupa'da yaşayan gazetecileri hedef gösteriyor'

Gazeteci Erk Acarer'e Berlin'deki saldırının ardından 55 kişilik infaz listesi olduğu açıklanmış, liste basına sızdırılmıştı. Alman polisi listede yer alan kişileri bilgilendirirken, listede adı bulunan gazeteci Güven, kendilerine yönelik tehdidin artmasında Peker'in açıklamalarıyla ilgili yaptığı Soylu ve Ekşioğlu'na ilişkin haberlerin etkili olduğunu söyledi.

Aralarında gazeteci ve Kürt siyasetçilerinde bulunduğu 55 kişilik infaz listesi basına sızdırıldı. Listede adı geçen Erk Acarer'e geçtiğimiz günlerde Berlin'deki evinde saldırı olmuş, ardından tehdit mesajı bulunan bir kağıt atılmıştı.

Listede adı geçen Nokta Dergisi eski Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven, Sedat Peker'in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cihan Ekşioğlu ile ilgili açıklamalarına ilişkin haberleri nedeniyle tehditlere maruz kaldıklarını söyledi.

Güven, Ekşioğlu ile ilgili kendi YouTube kanalında yaptığı analizin 600 binden fazla izlendiğini belirterek, "Aslında iki sebep var. İlki Ekşioğlu'nun Türk istihbaratı ile yakın ilişkisi. MİT'e teknik ve dijital takip için yazılımlar satıyor, kendisi de bunu bizzat açıklamış bir röportajında. İkincisi de savunma sanayi alanındaki faaliyetleri. Savunma sanayi alanında beş şirketi var. Bu şirketlerinin hemen hemen hepsi hükümet üyeleriyle iç içe ve çok büyük yolsuzluklar dönüyor sanayi alanındaki ihalelerde. Cihan Ekşioğlu tam da bu işlerin göbeğinde. Onu çözdükçe çok daha fazla şey ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.

Güven'e göre tehditlerin amacı etkili gazetecilik yapan kişileri susturmak. Son yıllarda Türkiye'den çok sayıda gazetecinin Almanya'ya geldiğini, farklı kesimlerden bu gazetecilerin etkili yayınlar yapmaya başladığını ve Almanya'nın da bir nevi sürgündeki gazetecilerin merkezi haline geldiğini, belirtti. Güven, hedefin mesleğini yapan gazeteciler olduğunu kaydetti.

'MİT VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SORUMLU'
Güven'e göre, isimlerinin yer aldığı listelerin oluşturulması veya cep telefonlarının hacklenmesi ya da sosyal hesaplarının ele geçirilmesi yönündeki girişimler MİT kaynaklı. Türk devletinin Almanya'daki faşistleri harekete geçirerek gazetecileri hedef gösterdiğini ifade eden Güven, Rahip Santoro ve Hrant Dink'in katledilmesini hatırlattı, "Benzer yöntemler daha önce Türkiye'de de uygulandı. Rahip Santoro, Hrant Dink de önceden hedef gösterildiler, özellikle Facebook'ta. Daha sonra bir anda adresleri yayınlandı ve sonra saldırıya uğradılar. Arkasında bir istihbarat izi yokmuş gibi gözükse de aksine her şey göstere göstere yapıldı. Özellikle Erk Acarer, ben ve başka bir iki arkadaşa yönelik hedef göstermede ben Türkiye İçişleri Bakanlığı ile MİT'i doğrudan sorumlu tutuyorum" dedi.

55 KİŞİLİK LİSTE
Basına infaz listesi diye sızdırılan listede şu kişiler yer alıyor:

1- Can Dündar
2- Kemal Aktaş
3- Ferhat Tunç
4- Ahmet Nesim
5- Tarık Toros
6- Cevheri Güven
7- Arzu Yıldız
8- Osman Baydemir
9- Erk Acarer
10- Gökhan Yavuzel
11- Roni Aydın Dere
12- Adem Karaçoban
13- Abdullah Demirbaş
14- Günay Aslan
15- Celal Başlanıç
16- Fehim Işık
17- Erdal Er
18- Fuat Kav
19- Ferda Çetin
20- Faysal Sarıyıldız
21- Hozan Kawa
22- Cahit Mervan
23- Zübeyir Aydar
24- Remzi Kartal
25- Hozan Diyar
26- Ezhel
27- Hayko Bağdat
28- Veysi Özer
29- Hasip Kaplan
30- Mahmut Şakar
31- Ali Kaya
32- Said Sefa
33- Ahmet Yücedağ
34- Selahattin Soro
35- Hikmet Serbilind
36- Barbaros Şansal
37- Sabri Eryiğit
38- Fevzi Özmen
39- Medeni Ferho
40- Bekir Topdiker
41- Hasan Hüseyin Deniz
42- Şivan Perwer
43- Kemal Kıraç
44- Hilal Nesin
45- Mirhem Yiğit
46- Ahmet Aktaş
47- Ahmet Baraçkılıç
48- Tuncay doğan
49- Ümit Aktaş
50- Siyar Munzur
51- Murat Alpavut
52- Kenan Azizoğlu
53- Selim Sadak
54- Necdet Buldan
55- Baki Gül