22 Eylül 2024 Pazar

MLPD 40. kuruluş yıldönümünü kutladı

MLPD 40. kuruluş yıldönümünü Karl Marx heykelini açarak kutladı. Etkinliğe çok sayıda farklı ülkeden sosyalist ve komünist partiler de katıldı.

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu (ICOR) üyesi Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) 40. yılını Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde düzenlediği etkinliklerle kutluyor.

Cuma akşamı farklı ülkelerden sosyalist ve komünist partiler, mücadeleci sendikalar, enternasyonalistlerin katılımıyla resepsiyon düzenleyen MLPD, dün parti binası önüne yerleştirilen Karl Marx heykelinin açılış törenini gerçekleştirdi. Üç gün sürecek etkinlikler kapsamında yarın da "Enternasyonal Teorik Seminer" düzenlenecek.

6 KOLDAN YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ
MLPD kuruluş etkinliği kapsamında dün 4 ayrı koldan yürüyüş ve 2 koldan bisiklet konvoyu düzenlenerek, Ukrayna savaşı, krizin ve savaşın yükünün emekçilerin omzuna yüklenmesi, gaz vergisine tepki gösterildi. Essen, Gelsenkirchen ve Gladbeck'teki işçi bölgelerinden geçen yürüyüş kollarından Nordstern kömür ocağından başlayan yürüyüşe katılan bir maden işçisi, Almanya'da halen 59 bin işçinin madencilik sektöründe çalıştığını söyledi.

'MADEN İŞÇİLERİ EMPERYALİST SAVAŞA KARŞI'
Maden işçilerinin hakları, ücretlerinin artırılması mücadelesinin yanı sıra Ruhr bölgesinin zehirlenmesine karşı da mücadele ettiklerini belirterek, eskiden ucuz konutlarda oturduklarını, şimdi kiraların karşılayamayacakları kadar arttığını belirtti. 3. Uluslararası Madenciler Konferansı'na hazırlandıklarının bilgisini veren maden işçisi, "Madenciler işçilerin birliğini, emperyalist savaşa karşı mücadeleyi savunuyor" dedi. Maden işçisi 2023 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilecek 4. Dünya Madenciler Konferansı'na katılım çağrısında bulundu.

MLPD BAŞKANI: EMPERYALİSTLERİN ÇIKARLARI İÇİN OLAN SAVAŞI DURDURUN
MLPD Başkanı Gabi Fechtner katıldığı yürüyüşte, kriz ortamında şirketlerin yüksek oranda kar ettiğini belirterek, "Essen merkezli ThyssenKrupp, karını yüzde 1126 oranında artırdı. Onları daha fazla vergilendirmezler çünkü girişimcilik riskini üstlenmek zorundalar. Bize 'bunu anlamak zorundasınız' dediler. Şimdi tüm yüksek gaz maliyetlerini halka yansıttılar ve yeni bir gaz vergisi getirdiler. Biz diyoruz ki: 'Bu gaz vergisinden kurtulun!' Krizin yükünün halkın üzerine yıkılması bardağı taşıran son damla olmuştur. Şu anda büyük gelir sahiplerine, süper zenginlere, ülkede söz sahibi olan şirketlere para ödüyor olmamız gerçeğini kabul etmeyeceğiz! 9 avroluk bilet nihayet insanlara gerçekten yardımcı olan iyi bir önlemdi, sonra bunu kaldırdılar. Aynı zamanda Ukrayna'ya mali yardım ve askeri destek için yaklaşık 80 milyar harcadılar... Tüm silah teslimatları Ukrayna'da tek bir kasabaya bile yardım etmedi, hatta tek bir köyü bile savaşın dışına çıkarmadı. Bu savaşı körüklemeye devam ediyorlar... Bu savaşta halk için hiçbir şey yapılmadı! Sadece emperyalist çıkarlar için olan bu savaşı durdurun" dedi.

İŞÇİLER MÜCADELE DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI
İki gün süresince yapılan atölyelerde yürütülen tartışmalarda işçiler örgütledikleri grev ve direniş deneyimlerini paylaştı. MLPD'nin işçi mücadelelerindeki rolü üzerine gerçekleştirilen atölyede, 1988'de Rheinhausen'deki Krupp, 1996'da madenciler ve 2004'te Opel Bochum'daki grevlere katılan işçiler deneyimlerini paylaştı. MLPD'nin sistematik yerel çalışmasının bu mücadeleler için önemine vurgu yapan işçiler, Opel işçilerinin grevinde, işçilerin savunmada kalmadığı, hücum eden taraf olduğunu söyledi. Her vardiyada işçilerin kapıları işgal etmesi ve kadın komitesi kurulmasının grevdeki etkisine değinildi

Rheinhausen'deki Krupp Çelik işçilerinin grevinden önce, MLPD'nin partinin bu çapta bir grevi örgütlemek için henüz hazır olup olmadığı, yeterli gücü olmadığı tartışmaları yapıldığı belirtilen atölye çalışmasında, MLPD'nin Almanya'da ve uluslararası alanda dayanışmayla etkili bir grev örgütlediğine işaret edildi. İşçilerin sınıf bilincini geliştirmek için Hamburg'da "Birlikte söylenecek işçi şarkıları" akşamları etkinlikleri düzenlediklerini aktaran işçiler, "ilk seferinde 15 kişi geldi, sonra 25 ve bir sonraki sefer 80. Ve 80 kişiyle Enternasyonal'i söyledik" dedi. Polonya'dan gelen katılımcı, devlet öncülüğünde geliştirilen antikomünist propagandaya karşı MLPD'nin "Antikomünizme fırsat verme" kampanyasının etkisine işaret etti.

GENÇLİK ÇALIŞMALARI TARTIŞMASI
MLPD'nin gençlik politikası sözcüsü Lisa Gärtner, gençlik çalışmalarının öne çıkan yanlarını anlattı. Arjantin, Rusya, Paraguay ve Suriye'den uluslararası katılımcıların da söz aldığı etkinlikte, MLPD'nin gençlik örgütü Rebell'in yoksulluk ve savaş koşullarının gençlikte korku yerine isyan duygusu doğurması için okullardaki çalışmaları hakkında bilgi verildi. Farklı kuşaklardan parti üyeleri, gençlik çalışmasının ideolojik-politik yönleri, gençlik örgütünün örgütsel bağımsızlığı, partiyle yakın pratik işbirliği ve işçi gençliğine yönelmesinin önemine işaret etti.

Atölye çalışmaları kapsamında ayrıca, Rote Fahne standında 1980'lerde Solingen'de şirket ve kasaba gazetelerinin yayınlanmasında Willi Dickhut ile birlikte çalışan Herbert Irmler, Dickhut'un günümüze kadar küçük gazetelerin nasıl çalışmalar yaptığını anlattı.

LENİN'İN YANINA MARX
MLPD binası önündeki Marx heykelinin açılışına 1500 kişi katıldı. MLPD Başkanı Gabi Fechtner, kapitalizmin usta eleştirmeni Marx'ın tutkusuz bir ekonomi teorisyeni olarak burjuvalaştırılmasını eleştirdi, "Marx ateşli bir devrimci olarak Lenin'in yanında kendini çok rahat hissederdi" dedi. Fechtner, "MLPD bugün Marx ve Lenin'i onurlandırıyorsa, bunun nedeni eski zamanlarda debelenmek istemesi değil, onların sosyalizme doğru ilerlemenin kesin sonucunu temsil etmeleridir... Bugün marksist olmak, medyadaki bazı popüler 'marksistlerin' yapmasına izin verildiği gibi, birkaç solcu slogan atmak anlamına gelmiyor. Marx gibi bilimsel olarak çalışmak ve dünyada devrimci bir değişim için örgütlü bir şekilde çalışmak anlamına geliyor. Günümüzün son derece keskinleşmiş karşıtlıkları bizi bir karara zorluyor: Ya insanlığı faşizme, üçüncü dünya savaşına ya da küresel çevre felaketine sürükleyecekler, ya da uluslararası sosyalist devrim gerçekleşecek" diye vurguladı.

MLPD'nin 2017'ye kadar başkanlığını yapan ve şu anda teorik yayının başında bulunan Stefan Engel, MLPD'nin "Almanya Marksist Leninist Partisi" adını nasıl aldığını anlattı.

Heykeltıraş Rainer Günther heykelin teknik detaylarını anlatırken örtünün kaldırılması sırasında hep birlikte Enternasyonal marşı söylendi. Aralarında PCR Arjantin, FLSP Sri Lanka, RMP Rusya, Bangladeş KP, ABD'den Freedom Road Socialist Line'nın da bulunduğu 31 ülkeden enternasyonal katılımcıların sahneye davet edildiği etkinlikte, MLKP'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda partinin kutlama mesajları okundu.

MLPD'NİN KISA TARİHİ
2. Emperyalist Paylaşım Savaşının ardından ikiye bölünen Almanya'da, geleneksel Almanya Komünist Partisi (KPD) Batı'da 1956'da yasadışı ilan edilmiş, Doğu'da ise SPD'nin oradaki kolu ile birleşerek Almanya Sosyalist Birlik Partisi adını almıştı. 1968'de revizyonist bir parti olan DKP'nin yasal olarak kurulmasına paralel olarak pek çok irili ufaklı komünizm iddialı örgüt kuruldu. Batı Almanya'daki komünist gruplarından biri olan ve Komünist İşçi Birliği/Marksist-Leninist (KAB/ML) ve maoist çizgideki KPD/ML'den ayrılan KPD/ML Devrimci Yol'un Willi Dickhut'un öncülüğünde birleşmesiyle 1972'de kurulan Almanya Komünist İşçi Birliği (KABD), 70'li yıllarda pek çok örgüt arasında süren arayışların ardından bugün 40 yılını dolduran MLPD'nin önceli olarak tarihte yerini aldı.