4 Ekim 2024 Cuma

Nartan'ın düşlerini çektiği fotoğraflar anlattı

33 düş yolcularından Nartan Kılıç'ın anısını yaşatmak için Bursa'da fotoğraf sergisi açıldı. Nartan'ın çektiği fotoğrafların yer aldığı sergide, düş yolcularının mücadelesinin süreceği kaydedildi. 

BEKSAV, Suruç katliamında ölümsüzleşen Nartan Kılıç'ı anmak için Bursa'da iki gün sürecek "Nartan'ın Düşü" etkinliği düzenleyecek. Etkinliğin bugünkü ilk gününde HDP Yıldırım İlçe Örgütü'nde Nartan'ın çektiği fotoğraflardan oluşan sergi açıldı. Sergiye, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanı Yaren Tuncer ve Suruç Aileleri İnisiyatifi de katıldı.  

Suruç katliamının tanıklarından olan ve katliamda annesi Ferdane ile kardeşi Nartan'ı kaybeden Sinem Kılıç, Nartan'la yola çıkış hikayelerini şöyle anlattı: "2015 yazında Nartan'dan önce gelmiştim Türkiye'ye. O günlerde Kobanê'yi İnşa Projesi gündemdeydi. Kobanê'ye gidenlerin olup olmayacağını sormuştu. Nartan'la yaptığımız yazışmalardan birkaçını okumak istiyorum size. 

'İNSANLAR GÖZÜNÜ KIRPMADAN GİDERKEN BİZ NASIL RAHAT UYUYABİLİYORUZ'
'İnsanlar gözünü kırpmadan giderken, biz nasıl rahat uyuyabiliyoruz. Kaybedecek şeylerimiz var; ev, aile, eğitim, belki güzel bir gelecek. Ama bunları geride bırakarak yola düşebilmek daha değerli değil mi? Belki zor ama çok değerli, bizim gibilere de zor olan yol yakışmaz mı?'

'ONLARIN İSİMLERİNİ SOKAKTA HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Biz iki inşaat mühendisi adayları olarak annemizle beraber bu yola çıkmıştık. İnşaata bir tuğla koyabilme, bir çocuğun gülümsemesini görebilme, devrime dokunabilmek için yola çıkmıştık. Belki hayatlarımız yarıda kaldı ama şunu söyledik orada ve dünyanın her yerinde Çerkesler olarak da her türlü zulme karşı direnebileceğimiz gösterecektik. Gösterdiğimize da inanıyorum. Onların düşlerine dokunarak, düşlerini yaşatmaya devam ediyoruz. Onların fotoğraflarını sokakta taşımaktan gurur duyuyoruz, isimlerini mahkeme salonunda haykırmaya devam ediyoruz. Ve Suruç için adalet herkes için adalet demeye devam ediyoruz."

'NARTAN'IN DÜŞÜNÜN PEŞİNE TAKILDIK'
Kılıç, fotoğraf sergisini açmaya nasıl karar verdiklerini de şöyle dile getirdi: "Suruç katliamından birkaç ay sonra babamla Kafkasya'ya döndüğümüzde Nartan'ın eşyalarını topluyorduk. Defterlerinin arasında bir kağıt bulmuştuk; 'ölmeden önce yapılacaklar' listesi, ilk sırada da çektiği fotoğrafların sergisini açmak vardı. Biz de bu düşün peşine takıldık."

Sergide yer alan fotoğraflardan bazılarının hikayesini anlatan Kılıç, dört mevsim çekilen bankı işaret etti ve "Hr koşulda her mevsimde her şekilde gidip bankın binlerce fotoğrafını çekti. Biz sadece eleyerek dört mevsim yaptık". Nartan'ın kolunda fotoğraf makinelerinin olduğu ve simge olan fotoğrafını gösteren Kılıç, "Suruç katliamının olduğu gün Nartan'ın  kolundaydı makine. O gün o makineyle son fotoğraflarını çekti" dedi. 

Elinde kuş besleye bir kadın fotoğrafını gösteren Sinem Kılıç, "Bana gösterdiğinde çok heyecanlanmıştı. 'Biz de bir şekilde kuşları besleyip onları doyurmuş oluruz, onlar da bize çok güzel duygular katarak hayatımızda çok güzel anılar olarak kalabilirler. Enerji alışverişi yapmış oluruz' demişti" ifadelerini kullandı. 

'O'NUN DÜŞLERİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
BEKSAV Eşbaşkanı Ahmet Uçar da sergiye baktığında 1900'lerde tehcirin aklına geldiğini belirtti ve şöyle devam etti: "Nartan sanatçı bir devrimciydi. O düşlerini devam ettiremedi, biz onların düşlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. 1900'lerde aydınlar, sanatçılar sürüldüğünde bu ülkenin can damarları koparıldı. Bu ülkede onlar yaşamış olsaydı, bilim ve sanat alanında birçok katkı sunacaktı insanlığa, bu coğrafyaya. Nartan'ın çekeceği fotoğraflar, belgeseller ya da bizimle yapacağı sanat çalışmaları yarıda kaldı. O'nun düşlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz."