2 Ekim 2024 Çarşamba

'Nöbetteki ailelerin istekleri yerine gelmedikçe barış olamaz'

Tutsak ailelerinin hapishanelerdeki hak ihlallerinin sona ermesi, hasta tutsakların serbest bırakılması ve infaz yaklamaların durdurulması talebiyle sürdürdüğü Adalet Nöbetlerinde, aileler ulusal ve uluslararası kamuoyuna destek çağrısında bulundu.

Hasta ve infazları yakılan tutsak yakınlarının Van, İzmir ve Diyarbakır'daki adalet nöbetleri sürüyor.

'HASTA TUTSAKLARIN CEZAEVİNDE KALMASI KABUL EDİLEMEZ'
Tutsak yakınlarının Van Barosu'ndaki nöbet eylemleri 106'ncı gününe girerken, nöbeti Halkların Demokratik Partisi (HDP) Saray İlçe Örgütü ziyaret etti.

HDP Saray İlçe Eşbaşkanı Seyfettin Özsoy, ziyarette söz alarak, "Burada nöbet tutan ailelerle dayanışma içerisinde olursak başarırız. Devlet ne yaparsa yapsın Kürtlerin önünü kesemez. Kürtler direnerek mutlaka başaracaktır" dedi.

HDP Van İl yöneticisi İbrahim Acar ise, Abdullah Öcalan başta olmak üzere binlerce tutsağın ulusal ve uluslararası hukukun tanıdığı hiçbir haktan faydalanamadığını ve uluslararası kamuoyunun bu duruma sessiz kaldığını ifade etti. Acar, "Ne annelerimiz ne de bizler bu durumu kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

Yerine kayyum atanan Saray Belediye Eşbaşkanı Şahabettin Bilmez, bir an önce hasta tutsakların serbest bırakılması ve tecrit politikalarının son bulması gerektiğini söyledi. Bilmez, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'deki tüm partilere sesleniyoruz; bugünlerde erken seçim çalışmalarıyla herkesin derdini dinleyip çare olacaklarını söylüyorlar ama annelerin nöbetini görmezden geliyorlar. Annelerimizin dilekleri yerine gelmedikçe, gerçek bir barış ve demokrasi olamaz. Barış için nöbetteki annelerin isteklerinin yerine gelmesi gerekiyor. Annelerin gözyaşları aktıkça hiçbir yerde barış olmaz. Hiçbir kanunda hasta tutukluların cezaevinde kalması kabul edilemez."

TUTSAK YAKINLARI ÖHD'Yİ ZİYARET ETTİ
Tutsak yakınları, İzmir Barosu'nda sürdürdükleri Adalet Nöbeti'nin 36'ncı gününde Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi'ni ziyaret etti.

ÖHD İzmir Şubesi Eşbaşkanları Şükran Öztürk ile Velat Zelen, tutsakların sesinin duyulması için Adalet Nöbeti'nin sürekliliği hakkında ailelerle görüş alışverişinde bulundu.

Aileler, önümüzdeki hafta İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile kentteki siyasi parti ve kitle örgütlerini ziyaret ederek, tutsakların seslerini duyurmak için destek isteyecek.