29 Eylül 2024 Pazar

ODTÜ öğrencileri: İşçi katliamları kaderin planı değil iktidarın ihmali

Batman maden katliamı ve Merkez Ankara projesinde staj sırasında iş cinayetiyle katledilen öğrenciler için açıklama yapan ODTÜ öğrencileri, işçi katliamlarının kaderin bir planı olmadığını kaydetti. Katliamların tek nedeninin insanı değil karı önceleyen kapitalist sistem olduğunu ifade eden öğrenciler başta AKP olmak üzere bu sistemin tüm temsilcilerinden hesap soracaklarının altını çizdi. 

ÖDTÜ öğrencileri 41 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan Bartın maden katliamı ve merkez Ankara şantiyesinde iş cinayetinde katledilen aralarında ODTÜ İnşaat Mühendisliği öğrencisi stajyer Emre Çetin'in de olduğu öğrencileri için açıklama yaptı. 

"Soma, Bartın, Ermenek, Merkez Ankara kaza değil cinayet, kader değil katliam. AKP ve sermaye düzeni hesap verecek" yazılı pankart ve "Madencinin ahı madende kalmayacak", "AKP'den hesabı emekçiler soracak" sloganıyla Fizik Fakültesi önünden açıklamanın yapılacağı rektörlük merdivenlerinden yüründü. 

Bartın katliamının ihmaller zinciri sonucu yaşandığını ve kaza olmadığının altını çizen öğrenciler, "15 Ağustos 2022 tarihinde, Hacettepe, ODTÜ ve Atatürk Üniversitesinden üç arkadaşımızın Pasifik İnşaat'ın Ankara'da yaptığı 'Merkez Ankara' projesinin inşaatında ihmaller altında fırtınaya rağmen çalıştırıldığını öğrendik. 2 arkadaşımız hayatını kaybetti, bir arkadaşımız yaralandı. Bartın'dan, Merkez Ankara'ya ağır çalışma koşulları ve tedbirsizlikler emekçilerin, öğrencilerin yaşamına mal oluyor. Patronlar kar etsin diye, uyarılara rağmen grizu patlamasının önlemi alınmadan çalıştırılan maden işçileri, fırtınaya rağmen çalıştırılan öğrenciler yaşamını kaybediyor. Bizlerin emeği ile geçinenler Soma'da madencilerin fıtratı derken, Amasra'da kader planı diyorlar. Çalışanların yaşamları için gereken önlemleri almıyorlar" dedi. 

Bu yaşananların kaderin bir planı olmadığının altını çizen öğrenciler, şöyle devam etti: "İşçiler ve çalışan stajyer öğrenciler için gerekli önlemlerin sadece kâr hırsı için alınmadığını görüyoruz. Üretimi, insanı değil kârı önceleyen biçimde şekillendiren kapitalist sisteme, AKP başta olmak üzere sistemin tüm temsilcilerine hesap soruyoruz ve tüm sıra arkadaşlarımızı halkın, gençlerin hayatlarını hiçe sayan bu sistemin ve temsilcilerinin karşısında mücadeleye çağırıyoruz! İş güvenliği önlemleri alınsın! Katliamın tüm sorumluları yargılansın!"