5 Ekim 2024 Cumartesi

ODTÜ'deki rant projesine karşı eylem çağrısı

ODTÜ orman yolunda COP26'yı protesto eden ekolojistler, ODTÜ'de yapılmak istenen rant projesine dikkat çekildi. ODTÜ kampüsü içerisindeki ekosistemlerin zarar göreceği belirtildi ve eylem çağrısı yapıldı. 

Yeşil Yaşam İnisiyatifi ve Yeşil Sol Parti, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) orman yolunda Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26. Taraflar Konferansı'nı (COP26) protesto etti. Açıklamada "İklimi değil, sistemi değiştir" pankartı açıldı.

Polen Ekoloji üyesi Onur Yılmaz, "Devasa boyutlardaki gereksiz üretimin ve müsrifçe tüketimin bir kural olduğu, açgözlülüğe ve rekabete dayalı bir sistem olan kapitalizmden ve neo-liberal doğa politikalarından bahsetmeden iklim krizini açıklamak mümkün değildir. Ekolojik krizin tek başına kapitalizmin eseri olduğunu ve onun ortadan kaldırılmasıyla bu krizin kendiliğinden çözüleceğini elbette söyleyemeyiz" diye konuştu. Ekolojik krizin yeryüzünü bütün bir insanlık ve tüm canlılar için yaşanmaz hale getirdiğinin altını çizen Yılmaz, "Ekolojik krize karşı mücadele; tüm tahakküm ve sömürü ilişkilerine karşı bütünleşik bir mücadele haline gelmelidir ve yalıtık bir mücadele olarak kaldığı müddetçe başarıya ulaşması mümkün değildir" dedi.

Mansur Yavaş yönetimindeki CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin istikrarlı bir şekilde eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ve AKP'nin yolundan gittiğini vurgulayan Yılmaz, "AKP'nin neo-liberal kent ve doğa politikalarını devam ettirmektedir. 'Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı' projesi, işte bu neoliberal kent ve doğa politikaları doğrultusunda hayata geçirilmeye çalışılan bir rant projesidir. Yalnızca üst gelir gruplarına hizmet götürme ve bir avuç zengine spekülatif rant sağlama amacını taşıyan bu yol, teknik revizyonla inşa edilmesi durumunda da büyük bir ekolojik tahribata yol açacaktır. Burada söz konusu olan tahribat; ODTÜ kampüsü içerisindeki ekosistemlerin göreceği zarardan ibaret değildir" ifadelerini kullandı.