2 Ekim 2024 Çarşamba

Öğrencilerin burslarının kesilmesine tepki 

İHD, Akdeniz Üniversitesi'nde basın açıklaması ve Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılan 12 öğrencinin KYK mevzuatı gerekçe gösterilerek burslarının kesilmesine tepki gösterdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Antalya Şubesi, Akdeniz Üniversitesi'nde okuyan 12 öğrencinin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) bursunu basın açıklaması ve Feminist Gece Yürüyüşüne katıldıkları gerekçesiyle kesilmesine tepki gösterdi. Şube binasında yapılan açıklama Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ve İHD yöneticileri katıldı. Açıklamada konuşan İHD Antalya Şube Eşbaşkanı Erdal Gilgil, öğrencilere yapılan haksızlığın karşında olduklarını belirtti.

Antalya'da 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'ne polisin müdahalesi olduğunu ve aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 40 kişi hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alındığını belirten Gilgil, "Öğrencileri saldırılardan korumak için önlem almayan üniversite yönetiminin, saldırıya uğrayan, saldırıyı protesto eden ve 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşüne katılan öğrencilere disiplin soruşturması açtığı, okuldan uzaklaştırma kararları verildiği, KYK idaresinin öğrencileri yurttan attığı ve burslarını kestiğini öğrenmiş bulunmaktayız. 12 öğrencinin bursu kesilmiş, 7 öğrenci hakkında yurt soruşturması açılmış ve 13 öğrenci hakkında da üniversite yönetimi tarafından soruşturma açılmıştır ve dolayısıyla saldırıya uğrayan ve demokratik haklarını kullanan öğrenciler maddi ve manevi yönden mağdur edilmişlerdir" diye konuştu.

'HUKUKA DEĞİL, VİCDANA DA AHLAKA DA AYKIRIDIR'
Korkuteli ilçesinde öğrenci yurdunda saldırıya uğrayan Kürt öğrencilerin, yurt idaresince korunması için önlem alınması yerine yurttan atıldığını ve bunlardan bazılarının okulu bırakmak zorunda kaldığını hatırlatan Gilgil, şu ifadeleri kullandı: "İlimizde üniversite ve yurt idarelerinin, adeta saldırganların sırtını sıvazlayıp cesaretlendiren ve ifade özgürlüğü kapsamında demokratik barışçıl eylem ve etkinliklere katılan öğrencilerin öğrenimlerini devam ettirmelerini olanaksız kılan, hukuk dışı ayrımcı uygulamalarını kabul etmiyoruz. Yasalar önünde suç olan, öğrencilere yapılan saldırıdır. Öğrencilerin bu saldırıyı protesto etmesi ya da 8 Mart etkinliklerine katılmaları demokratik haklarıdır. Yapılan işlemler sadece hukuka değil, vicdana da ahlaka da aykırıdır. Bin bir emek, masraf ve zahmetle üniversite okumaya gelmiş emekçi çocuklarının, keyfi bir şekilde öğrenim haklarının ellerinden alınması kabul edilemez. Üniversite yönetimini öğrencilerin can güvenliğini korumaya, ifade özgürlüklerine saygı göstermeye ve saldırıya uğrayan değil. Saldırıda bulunan öğrenciler hakkında disiplin soruşturmaları açmaya çağırıyoruz."