5 Ekim 2024 Cumartesi

Öğrencilerini istismar eden Burak Ercan 'PKK komplosu' iddiasıyla aklanmaya çalışıldı

Şırnak'ta 40'ı aşkın öğrenciye cinsel istismarda bulunan Burak Ercan, çelişkili beyanlarına rağmen yine tutuklanmadı. Ercan'ın avukatı istismarı aklamak adına PKK'nin komplo düzenlediğini iddia etti. 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Merkez Anadolu Lisesi'nde 40'ı aşkın öğrenciye cinsel istismarda bulunan müdür yardımcısı ve Eğitim Bir-Sen temsilcisi Burak Ercan hakkında açılan davanın ilk duruşması Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya  Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkez Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli, Eğitim ve Bilim Sendikası (Eğitim Sen), Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şırnak, Diyarbakır, Mardin Şubeler Platformu, Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz ve avukatlar katıldı.

ERCAN ÇELİŞKİLİ BEYANLARDA BULUNDU, KENDİNİ AKLAMAYA ÇALIŞTI
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, Şırnak Barosu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatları davaya müdahillik talebinde bulundu. İstismar faili Burak Ercan duruşmaya İstanbul'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi(SEGBİS) ile katıldı. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada söz alan Ercan daha önce savcılıkta verdiği ifadelerle çelişkili beyanlarda bulundu. Mahkeme başkanının çelişkili ifadelerini sorması üzerine fail bu kez de şikayette bulunan öğrenciler ile daha önce yaşadığı diyalogları anlatarak, olayın bir husumet olduğunu ileri sürdü. İstismar olayını haberleştiren basın kurumlarını da hedef alan istismar faili, kendisine yöneltilen bütün iddiaları reddetti.

SANIK AVUKATINDAN, 'PKK KOMPLOSU' İDDİASI
Ardından söz alan istismar failinin avukatı Yasin Şen ise, cinsel istismar olayının "PKK'nin komplosu" olduğunu öne sürdü. Mahkeme başkanının avukatın konuşmasına müdahale etmesi üzerine fail avukatı bu sefer istismara maruz kalan çocukları hedef aldı.

ÇOCUKLAR MARUZ KALDIĞI İSTİSMARI ANLATTI
Daha sonra istismara maruz kalan çocukların beyanlarına geçildi. Çocuklardan biri, yargılamamanın 4 yıla yakın bir süredir devam ettiğini ve bir arpa boyu yol alınmadığını belirterek, bunun için şikayetinden vazgeçtiğini söyledi. Diğer çocuklar ise istismar faili Ercan, tarafından maruz kaldıkları istismarı anlattı. Daha sonra söz alan müşteki avukatları ise, istismar faili Burak Ercan'ın tutuklu yargılanmasını talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Şırnak Barosu'nun müdahillik talebi ve istismar faili Burak Ercan'ın tutuklanma talebini ret etti.

Bir sonraki duruşma 6 Aralık tarihine ertelendi.

'ÖRGÜT SOSU, SUÇLULUK PSİKOLOJİSİ'
Duruşmaya katılan kurumlar, verilen kararın ardından Cizre Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Şırnak Baro Başkanı avukat Rojhat Dilsiz, "Çok önemli bir dosyaydı. Müfettiş raporlarında 38 kişiyi cinsel istismara maruz bıraktığı yer alan sanık tek bir gün bile gözaltına alınmadı. Avukatların tutuklama talebi ret edildi. Bu kişi hakkında doğru düzgün bir yargılama süreci başlatılmazken, İstanbul'da bir okulda görevine devam etmektedir. Biz hukukçular buna karşı tüm yasal yollara başvuracağız. Bu bölgede meydana gelen benzer her türlü olayda ve dosyalarda özellikle örgüt sosunun kullanılması, sanki örgütün bu iş ve eylemler içerisinde ve talimatları doğrultusunda hareket ediliyormuş izlenimi verilmesi aslında bu kişilerin suçluluk psikolojilerinde kaynaklandığını çok iyi biliyoruz. Sonuna kadar olayın takipçisi olacağız" dedi.

'YARGI İSTİSMARDAN YARGILANAN MEMURLARI KORUYOR'
Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım ise yargının özellikle kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismardan yargılanan devlet memurlarını koruduğunu ve failleri cezasızlıkla ödüllendirdiğini kaydetti. Yardım, "Türkiye uluslararası sözleşmelere taraf devletler arasında bulunmasına rağmen söz konusu sözleşmelerde tanımlanmış tedbir, önlem ve sorumlulukları ve Türk Ceza Kanununun (TCK)  kadını ve çocuğu koruyan yasa hükümlerini yerine getirmemektedir" dedi.